U trendu

Svemirski teleskop Kepler odlazi u penziju

Svemirski teleskop Kepler ostao je bez goriva i biće penzionisan posle skoro desetogodišnje misije, tokom koje je otkrio hiljade planeta izvan Sunčevog sistema i pokrenuo istraživanje za svetovima s mogućim vanzemaljskim životom, objavila je NASA.

Teleskop sada kruži oko Sunca, udaljen otprilike 156 miliona kilometara od Zemlje, prenosi Rojters.

Posle niza problema usled nedostatka goriva, inženjeri su doneli odluku da ga ugase sada, što će omogućiti da on ostane u stabilnoj orbiti i dovoljno daleko od Zemlje.

Tokom svoje misije, teleskop je otkrio brojne planete koje imaju slične uslove kakvi vladaju na Zemlji i koje su nazvane „Zemlja.2“, ali i da su one mnogo češće nego što se ranije smatralo.

NASA je navela i da će pokrenuti druge svemirske teleskope koji će zameniti Keplera, prenosi „Indipendent“.

Ovaj teleskop je već izdržao mnogo duže nego što se očekivalo kada je lansiran pre skoro jedne decenije. Bio je toliko uspešan, da je nastavio i drugu misiju poznatu kao K2.

„Kao prvi teleskop sa misijom pronalaženja planeta, Kepler je daleko prevazišao naša očekivanja i utro put za naša istraživanja i traganje za životom u solarnom sistemu i izvan njega“, rekao je Tomas Zarbaken, zvaničnik NASA.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.