Švercovali krokodile, lavove i bele medvede

Interpol i Svetska carinska organizacija u maju zaplenili hiljade retkih životinjskih vrsta i uhapsile 71 osobu.

Sedam medveda, od kojih su dva polarna, 14 velikih mačaka (tigrova, lavova i leoparda), 48 majmuna, 10.000 zmija, skoro isto toliko kornjača, kao i hiljadu krokodila, 4.000 pelikana, nojeva, sova i papagaja, deo su zaplene u okviru operacije „Grmljavina” koju je u maju organizovala Svetska carinska organizacija u saradnji sa Interpolom. U operaciji učestvuje i Srbija, mada se u našoj zemlji krijumčarenje divljih životinja uglavnom svodi na tranzit.

U akciji u kojoj su učestvovale policijske i carinske službe iz 92 države uhapšena je u maju 71 osoba, a ukupno 1.400 ljudi je identifikovano zbog umešanosti u ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Prema podacima Interpola, pored živih životinja, od krijumčara su oduzete 43 tone mesa od medveda, slona, krokodila, kita i zebre, kao i više tona slonovače. Ilegalna trgovina životinjama postala je jedan od najunosnijih vidova kriminala, a prema nekim procenama, promet koji se godišnje u svetu napravi ovim biznisom iznosi i do deset milijardi dolara. Mnoge životinje uginu tokom ilegalnog prevoza.

Operacija sprovedena u maju, čije je rezultate Interpol nedavno obelodanio, potvrdila je da grupe za trgovinu divljim životinjama koriste iste kanale kao i kriminalci koji su uključeni u druge kriminalne aktivnosti. Istražitelji su utvrdili da je ova vrsta kriminala tesno povezana i s utajama poreza, korupcijom, pranjem novca i nasiljem.

Pretresani su automobili, kamioni i čamci, a policija je koristila pse tragače, kao i rendgenske skenere. U žiži interesovanja ovih kriminalnih grupa su skupocene životinje i biljke, čije krijumčarenje omogućava veliki profit. Vrednost ptica varira od 1.000 do 10.000 evra, dok je cena velikih životinja znatno veća, posebno ukoliko je reč o retkim vrstama. Stručnjaci upozoravaju da ova vrsta kriminala može imati razorne ekonomske, socijalne i ekološke posledice i ocenjuju da je operacija „Grmljavina” nanela značajan udarac krijumčarima životinja.

(Dorotea Čarnić, „Politika“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike