U trendu

Svet čokolade uzdrman: Šta krije bela čokolada, istina koja će vas iznenaditi!

Da li bela čokolada zaista zaslužuje svoje mesto među čokoladnim poslasticama? Za ljubitelje čokolade, izbor omiljene poslastice može biti izazovan – da li preferirate tamnu, mlečnu ili belu čokoladu? Ali, kada je reč o beloj čokoladi, neki se pitaju da li zaista može biti smatrana čokoladom.

Proizvođači i ljubitelji čokolade već dugo raspravljaju o ovoj temi.

Kako se pravi bela čokolada?

Kao i obična čokolada, bela čokolada potiče od kakaoa, ali proizvodni proces uključuje nekoliko izmena. Bela čokolada ne sadrži kakao ili čokoladni liker.

Umesto toga, bela čokolada se pravi od kakao putera pomešanog sa kombinacijom šećera, pavlake, mleka i arome vanile. Iako ovi sastojci čine belu čokoladu slatkom i kremastom, oni su takođe izazvali različita mišljenja o tome da li je bela čokolada prava čokolada. Odsustvo komponenti kakaoa i dodatak punila i dodatnog šećera neki smatraju razlogom da se sumnja u to da li bela čokolada uopšte zaslužuje naziv „čokolada“.

Istorija bele čokolade

Istorija bele čokolade je pomalo neobična. Prvi koji je proizvodio belu čokoladu 1930-ih bio je jedan poznati proizvođač u Švajcarskoj, a recept je rezultat eksperimentisanja u stvaranju privlačnijih premaza za dečje lekove.

Iako je postala popularna, bela čokolada se nije smatrala čokoladom tokom većeg dela istorije zbog tehničkih standarda. Da bi se nazvala „čokoladom“, slatkiš mora sadržati čokoladni liker – tečnost koja čokoladi daje duboku boju i bogat ukus.

Slatka prekretnica

Svet čokolade bio je uzdrman kada je FDA promenila svoje standarde za čokoladu i uključila belu čokoladu kao odobreni termin. Smatralo se da će jasno definisan identitet bele čokolade promovisati poštenje i pravičnost u interesu potrošača i takođe postići doslednost sa postojećim međunarodnim standardima za slatku poslasticu.

Ali, postoje pravila. Da bi bila označena i prodavana kao prava bela čokolada, mora sadržati sledeće:

– Ne manje od 20% kakao putera
– Ne manje od 14% ukupne čvrste materije mleka
– Ne manje od 3,5% mlečne masti
– Ne više od 55% šećera

Zabavne činjenice o beloj čokoladi

– Bela čokolada sadrži samo tragove kofeina u poređenju sa mlečnom i tamnom čokoladom.
– Tačka topljenja kakao putera je dovoljno visoka da bela čokolada ostane čvrsta na sobnoj temperaturi, ali dovoljno niska da se topi u ustima.
– Kakao puter je jedan od najstabilnijih masti, sa prirodnim antioksidansima koji ga čuvaju svežim godinama.
– Visok sadržaj masti u beloj čokoladi omogućava joj da lako apsorbuje okolne mirise, pa je najbolje da je čuvate u sopstvenoj posudi na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider.
– Prava bela čokolada zapravo nije bela, već više žute nijanse. To je zato što je kakao puter boje slonovače.

Iako je bela čokolada često osporavana kao prava čokolada nameće se zaključak da ona ipak jeste prava čokolada!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.