Svet je zapanjen ovom optičkom iluzijom: Za manje od minuta videćete nešto čudesno

Nedavno je na X-u, bivšem tviteru postao viralan „očni test“, odnosno optička iluzija u kojoj se čini da objekti nestaju i pojavljuju se pred očima gledalaca.

Tvit s pojedinostima o ovom neverovatnom efektu prikupio je više od 4,5 miliona pregleda. Čini se da na prednjoj strani slika uključuje znak plus okružen prstenom ružičastih krugova s ​​još jednim nevidljivim krugom koji ih okružuje poput tačka, piše NY Post.

Međutim, ovaj test je više nego što se čini: pokušajte da sledite ružičasti krug i „videćete sve ružičasto“, prema tvitu. U međuvremenu, fokusiranje na znak plus će promeniti kružnu sferu u zelenu. Isto tako, gledaoci mogu da postignu da ružičasti krugovi nestanu iz vizualne centrifuge držeći svoje oči na krstu duže vreme. Zbog toga će zelena kugla izgledati kao da sama kruži oko simbola.

Nepotrebno je reći da je ova iluzija izazvala naprezanje mozga kod mnogih, a jedan zbunjeni ljubitelj zagonetki komentarisao je: „Vidim i zeleno i ružičasto u isto vreme.“ „Ja pokušavam da postignem da svi ružičasti krugovi nestanu“, našalio se drugi. Kao što je primetio jedan korisnik Tvitera, ova zanimljiva iluzija verovatno je uzrokovana fenomenom koji se zove Trokslerov efekt ili Trokslerovo bleđenje, u kojem će gledanje u fiksnu tačku uzrokovati nestanak perifernih objekata i boja.

Mehanika koja stoji iza efekta, nazvanog po švajcarskom lekaru i filozofu Ignazu Paulu Vitalu Troksleru, i dalje izmiče naučnicima, prenosi BigThink.com. Međutim, stručnjaci teoretišu da je fenomen povezan s načinom na koji naš mozak percipira određene stimulanse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.