U trendu

Svet se trese: isplovio ruski „nuklearni Titanik“ (video)

Kontroverzna ruska plutajuća nuklearna elktrana , „nuklearni Titanik“ otplovila je na prvo pomorsko putovanje, a cilj je dopremanje energije do Arktika.

Ova elektrana trebalo bi da snabdeva sa energijom zabačene ruske baze na Arktiku, međutim, kritičari upozoravaju da bi ruska nuklearka mogla da dovede do „Černobila na ledu“, prenosi B92.

Brod Akademik Lomonosov isplovio je iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu na prvo putovanje, a preći će preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk. Odatle će na leto 2019. krenuti u Arktičko more kako bi snadbevao strujom i toplotom ruske baze.

Ova elektrana može da pokrije potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi.

Međutim, kritičari i čuvari životne sredine kažu da bi mogao da dovede do „Černobila na ledu“.

Nuklearni ekspert Grinpisa za centralnu i istočnu Evropu, Jan Haverkamp, rekao je da iako su prvobitni planovi za testiranje plovila u Sankt Peterburgu propali, Lomonosov i dalje predstavlja pretnju za okolinu.

„Testiranje nuklearnog reaktora u gusto naseljenom području kao što je Sankt Peterburg je najmanje rečeno neodgovorno“ rekao je on.

Međutim, kako je istakao, testiranje „nuklearnog Titanika“ daleko od očiju javnosti neće ništa promeniti.

„Nuklearni reaktori koji se bore oko Arktičkog okeana predstavljaju šokantnu pretnju za krhko okruženje koje je već pod ogromnim pritiskom od klimatskih promena. Ovaj opasan poduhvat nije samo pretnja za Arktik, već potencijalno i za druge gusto naseljene ili ugrožene prirodne regione“, objašnjava on.

Očekuje se da će izgradnja drugog plutajućeg postrojenja započeti 2019. godine.

Zvaničnici skandinavskih zemalja, uključujući Norvešku i Švedsku, izrazili su zabrinutost zbog opasnosti da se dogodi nesreća na moru, kao tokom njegove izgradnje. Međutim, tvrde da su preduzete mere predostrožnosti kako bi se sprečila nuklearna katastrofa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.