U trendu

Svetski poreznici bogataše love na – Instagramu

Fotografije na Instagramu dece, ali i odraslih, koji se hvale svojim bogatstvom sve češće se koriste kao ključni dokazi u istragama poreznih inspektora. Raskalašne zabave na jahtama, skupi automobili, satovi, bunde i markirana odeća koje oni ponosno pokazuju na društvenim mrežama inspektorima su signal da te porodice ne prikazuju svo bogatstvo u poreznim karticama. Kako je objavio Gardian, takvi dokazi koriste se u čak 75 posto slučajeva.

Kupljen, a neprijavljen avion

– Instagram i Fejsbuk obično su nam prva stanica u istrazi. Najbolji je primer slučaj gde je čovek tvrdio da nema nikakvu vrednu imovinu, a njegovo dete je poziralo na porodičnoj jahti vrednoj 12 miliona funti, usidrenoj na Bahamima – kazao je Ozin Fuere, direktor jedne engleske kompanije koja „lovi bogataše“. U toj kompaniji ističu i slučaj prevaranta koga je „izdao“ sin nakon što je na Instagram stavio fotografiju na kojoj je sa ocem zagrljen ispred upravo kupljenog, a neprijavljenog aviona.

– Kontrolišemo profile dece milijardera i bogatih ulagača. Često oni na fotografijama napišu i gde su, što nam dobro dođe da istražimo gde njihovi roditelji troše novac. Tada slučaj predajemo vlastima – kaže Endru Beket, direktor kompanije Krol.

Objave korisne i lopovima

Da poreznici ne kontrolišu samo decu, pokazuju i primeri dvojice poznatih pevača. Francuski roker Džoni Halidej našao se na udaru poreznika nakon što je na Instagramu redovno objavljivao fotografije sa suprugom i decom iz egzotičnih krajeva sveta. Problem je što je Halidej bio prijavljen kao stanovnik švajcarske porezne oaze, gde bi po tome trebao da boravi šest meseci godišnje, a objave na Instagramu poreznicima su bile dokaz da to nije tako. U problemima se našao i reper 50 Cent nakon što je na fotografiji na Instagramu pozirao pokraj reči „broke“, načinjene od novčanica od 100 dolara. Reper je to objavio samo nekoliko meseci nakon što je objavio bankrot. Zbog slike je pozvan na sud gde se pravdao kako se radilo o lažnim novčanicama.

Naravno, društvene mreže ne koriste samo vlasti nego i lopovi. Jedan neoprezni bogataš tako je ostao bez 400 hiljada funti nakon što su mu hakeri provalili u mejl. Šifra za mejl bila je ime njegovog psa kojim se redovno hvalio na društvenim mrežama, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.