Svetski rekord u ludoj vožnji

Posle 24 časa vrištanja, lupinga i slobodnih padova, sedmočlana posada pod imenom American Coaster Enthusiast je uspela da postavi novi svetski rekord u vožnji roller-coaster-om. Podvig američkih „entuzijasta“ se desio 15. oktobra, a ukupan broj vožnji je bio 39. Prethodni rekorderi u ovoj novoj Ginisovoj „disciplini“ su iz Velike Britanije i oni su uspeli da se za 24 časa provozaju „samo“ 29 puta.
U subota 14. oktobra, u 5 sati poslepodne je započela ova odiseja sa neizvesnim krajem. Hoćemo da kažemo da vožnja roller-coaster-om nije nimalo naivna stvar. „Boli me grlo, usne su mi potpuno ispucale, osećam kao da mi koža gori“, posle postavljanja rekorda je izjavio jedan od članova posade. Najnaporniji deo čitavog poduhvata, po rečima novih svetskih prvaka, nisu bile same vožnje, već naporan raspored. Naime, za 24 časa je trebalo obići više zabavnih parkova, putovati noću kolima, hitati da bi se uhvatio korak sa vremenom.
Prva vožnja se desila u Santa Kruzu, a u pitanju je bio 75 godina star, legendarni drveni Giant Dipper. Sledeći zabavni park u kome se sedmorka vozila se nalazi San Hozeu, a posle njega su na red došli i roller-coaster-i u mestu Vallejo. Posle ove tri stanice ekipa je „upisala“ 14 vožnji, a zatim je, počev od ponoći, započeo put ka Južnoj Kaliforniji i narednim izazovima. Usledili su „lokaliteti“ Ontario, Upland, Buena Park, Stanton i, najzad, veliko finale u zabavnom parku Six Flags Magic Mountain, gde je „šlag na torti“ predstavljala vožnja Goliath-om, 85 metara visokim roller-coaster-om.
„Očekujem da rekord bude uskoro oboren“, izjavio je posle podviga vođa tima John C. Green. „Prethodni nosioci titule iz Velike Britanije se sigurno spremaju za revanš“, tvrdi on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.