Svetsko prvenstvo u fudbalu

Vatreni ste ljubitelj fudbala, a ne znate da se ovog leta održava svetsko klupsko prvenstvo u ovom sportu? Da, održava se u Sijetlu, SAD, a učestvuje čak 120 klubova, iz 25 zemalja. Kao glavni sponzor takmičenja se pojavljuje kompanija Sony, a njeni će „štićenici“ biti mali, srednji i igrači sa nogama. Postoji i četvrta kategorija takmičara: oni ne samo da nemaju noge, već uopšte nemaju telo.

Reč je o Petom robotskom kupu u fudbalu, koje će okupiti četiri kategorije igrača: male i srednje robote, humanoidne (koji imaju noge, ili barem nešto što liči na njih) i softverske robote, „inteligentne“ programe, koji će svoje snage odmeravati na kompjuterskim monitorima.

Svake godine se na ovoj fešti okupi veliki broj naučnika i inženjera, koji, pored zabave, i demonstriraju jedni drugima šta su tokom proteklih meseci radili i dokle su stigli u svojim istraživanjima. Njihov zajednički cilj jeste da se 2050. godine jedna robotska reprezentacija suprotstavi ljudskim pobednicima svetskog prvenstva. Biće „gusto“ kada roboti krenu u niske startove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.