U trendu

Svi često pravimo ovu grešku kad kuvamo kafu, može biti opasno po zdravlje

Dešava li vam se ujutru, dok se još niste baš sasvim razbudili, da stavite vodu u džezvu za kafu i onako pospano prosto zaboravite na nju?!

Ne dešava se da nam sva vodi provri samo kada smo pospani dok željno čekamo taj prvi gutljaj spasonosnog napitaka za razbuđivanje.

Često nam se to dogodi i kad se zapričamo sa prijateljicom koja nam je tek došla u kuću i počela da teatralno prepričava neku svoju avanturu. I dok smo trepnuli, voda u džezvi se trostruko smanjila!

I šta onda uglavnom radimo? Najčešće samo dospemo novu vodu u ostatak proključale i zakuvamo kafu.

Sudeći prema nutricionistima, to ne bi smeli nikako da radimo. Prema rečima stručnjaka ova navika nije dobra po naše zdravlje i trebalo bi je definitivno promenimo.

Prema stručnjacima, duplim kuvanjem vode povećava se arsen, nitriti i fluor, a čak i zdravi minerali postaju izuzetno štetni.

Prema istraživanjima da je upravo ovakva voda prilično toksična jer sadrži veliku količinu arsena i može zaista da dovede i do trovanja,

Nešto manji ali svejedno nezanemarivi problemi koji se mogu javiti dijabetes, problemi sa organima za varenje i sa kardiovaskularnim organima.

Kada voda predugo vri, odnosno kada je dugo izložena vrlo visokoj temperaturi, voda sadrži veliku količinu nitrita koji se pretvaraju u nitrozamine koji su u stvari kancerogeni.

Vrlo lako možemo da rešimo ovaj problem tako što nećemo biti lenji, već da prospemo ostatak vrele vode i džezve, napunimo je novom svežom, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)