Taj dosadni lavež

Čest problem vlasnika pasa je nekontrolisano ili opsesivno lajanje njihovih ljubimaca. Evo nekoliko saveta kako da probate da rešite ovaj problem.
Istrajte do kraja. Pogledajte svog psa, recite mu nešto ili ga fizički ispravite, kako biste mu stavili do znanja da prestane da laje. Međutim, može se desiti sledeće: vaš pas prestane da laje istog sekunda, sačeka neko vreme da se opustite, a onda opet počne da laje. Telo psa je opušteno, ali njegov mozak ostaje u pripravnosti. Zato morate da budete strpljivi. Sačekajte da vam pas postane u potpunosti podređen pre nego što se vratite na ono što ste radili.
Budite smireni. Većina ljudi se iznervira zbog konstantnog psećeg laveža. To je razumljivo, ali u takvoj situaciji ne možete očekivati da vas vaš pas sluša. Životinje jednostavno ne slušaju nervozne, ljute ili frustrirane vođe. Umesto toga vaš pas će jednostavno preslikati vašu energiju na sebe. Ako ste frustrirani, onda je i on frustriran, pa je logično da laje. Da biste efektno korigovali svog psa, morate da naučite da kontrolišete sopstvenu frustraciju.
Recite šta želite. Ako vaš pas neprestano laje u prisustvu specifičnih stimulansa, važno je da mu stavite do znanja da vi „posedujete“ taj objekat, osobu, situaciju ili mesto. Pri tom koristite svoju smirenu i uverljivu energiju da mu stavite do znanja šta želite.
Vežbajte svog psa. Psi često razviju problem s lajanjem kao rezultat nagomilane energije. Zato budite sigurni da vaš pas ima dobru dozu vežbe za svoj nivo energije. Pas bi trebalo da bude smiren i podređen pre nego što ga stavite u situaciju koja bi mogla da pokrene njegov lavež.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.