Tajna Zaher torte

Zaher torta je poznata bečka torta i verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Sastoji se od čokoladnog patišpana koji se seče na tri dela između kojih se stavlja džem od kajsija. Potom se cela torta premaže džemom, to jest, odozgo i sa strane. Međutim, to nije sve. Cela torta se zatim prelije slojem čokolade i servira sa šlagom.

Sigurno se pitate kako je ova torta dobila svoje ime. Po Francu Zaheru, kuvaru koji ju je izmislio i prvi put napravio. Sve se desilo daleke 1832. godine, a tortu je namenio austrijskom knezu Klemensu Lotaru Venselu Meterniku lično. Kako se sve to desilo? Knez je uživao isprobavajući stalno nove poslastice. Tako je jednoga dana naredio kuvaru da smisli novu tortu. Ova naredba je odmah poslata u kuhinju, ali tada je tamo nastala prava pometnja. Razlog je bio jednostavan – glavni kuvar, koji je do tada osmišljavao slatke poslastice za kneza, bio je bolestan i niko iz kuhinje nije imao predstavu šta da radi i kako da pripremi novu tortu. Tu se našao i domišljati Franc Zaher. Ovaj šesnaestogodišnji dečak, kuvarski pomoćnik, zasukao je rukave i uz malo mašte i znanja kreirao čuvenu čokoladnu tortu, a sve to uz pomoć namirnica i materijala koji mu je trenutno bio na raspolaganju. Zaher torta, ali i drugi njegovi kulinarski recepti, učinili su ga slavnim i poznatim, toliko da je kasnije posedovao nekoliko svojih kafea i restorana.

Godine 1876. njegov sin, Eduard Zaher, otvorio je veliki hotel, ali je ipak Eduardova dinamična žena Ana bila ta koja ga je pretvorila u jednog od najvećih evropskih hotelijera. Naravno, Zaher torta je postala prava institucija. Međutim, iz nekog nepoznatog razloga, Franc Zaher je kasnije prodao svoj originalni recept „Demelu“, jednom modernom kafeu u drugom kraju grada, dok je hotel „Zaher“ napravio svoju verziju torte i prozvao je „originalnom Zaher tortom“. Demel je morao da nazove svoju tortu „Demelova Zaher torta“.

Danas svaki kafe u gradu ima svoju verziju Zaher torte. One se ipak ne razlikuju puno i – sve su odlične.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.