Tajne kultnih „Maratonaca“: Topalovići, Tito i Jugoslavija (video)

„Maratonci trče počasni krug“ jedan je od najkultnijih filmova domaće kinematografije. Replike se i dalje citiraju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali.

– Autora filma je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a nakon smrti čuvenog Pantelije, koji je navodno predstavljao Tita, osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine.

– Iz filma je izbačena još jedna scena koja bi gledaocima dala pravu sliku o ulozi služavke Olje u porodici Topalović, koju je igrala Melita Bihali. Ona porodici nije služila samo za održavanje domaćinstva, već i za seks, pa je scena koja je u sceni koja je izbačena, Laki  ulazi u sobu i zatiče svog dedu Aksentija u krevetu sa služavkom Oljom i govori: Šta to radiš, večeras je moj red! Zbog nesuglasica Melite Bihali i snimatelja Bože Nikolića, taj deo je obrisan iz filma.

–  Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je:  Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

-. Inspiracija za lik Đenke, koga je igrao Bora Todorović, bio je predratni snimatelj Kosta Novaković koji je ujedno bio stručnjak za erotski film. Njegov studio se nalazio u Kursulinoj ulici i najčešće su ga posećivale devojke iz bogatih porodica koje bi želele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.