Taksi na trk

Putovanja u Egipat nikada ne izlaze iz mode. Zahvaljujući blizini ove predivne zemlje, naši turisti putuju u te krajeve tokom cele godine. Za sve njih evo jednog korisnog saveta koji se tiče taksija i taksista.

Naravno, kao i u svim muslimanskim zemljama, treba se cenjkati. Kako savetuju turističke agencije, cenu uvek treba ugovoriti unapred. To je posebno bitno za one koji ne žele da se oslone ni na kakav sistem javnog prevoza, već hoće da ugovore taksi za određeni broj sati, ceo dan ili čak i nekoliko dana. Ovaj metod je dobar ukoliko želite da vas taksi sačeka bilo gde, dok vi detaljno razgledate neke od atraktivnih lokacija ove drevne zemlje, ali za obično razgledanje grada i nije najbolji.

Sami Egipćani ulaze u taksije na kraćim relacijama bez prethodnog ugovaranja cena, jer znaju koja je okvirna cena za svaku od destinacija koju biraju. Po dolasku na željeno mesto, oni jednostano plate tu pretpostavljenu cenu i svi su zadovoljeni. Ako je taksista posebno ljubazan i od pomoći, ili prosto veoma zabavan i vickast, tada treba uključiti i mali bakšiš. Bilo kako bilo, suma koja se plaća u Egiptu je uvek nešto otprilike. Stoga je veoma značajno da turista ima barem okvirnu ideju o tome šta taksista očekuje kao realnu naknadu za svoj trud. O tome bi se trebalo raspitati u hotelu, ili kod svojih egipatskih prijatelja, ako možda imate takve. No, čak i tada, taksisti su skloni da se raspravljaju o ceni sa putnicima koji izgledaju kao izuzetno imućni ljudi.

Stoga se za obične šetnje velikim egipatskim gradovima nipošto ne preporučuje šik i luksuzan izgled, i to ne samo zbog sitnih kradljivaca već i zbog taksista i prodavaca, koji cenu robe određuju na osnovu vašeg izgleda i nacionalnosti. Pored toga, veoma je korisno otpešačiti barem pola kilometra od hotela sa pet zvezdica i tamo hvatati taksi ili fijaker. Ako hotele sa pet zvezdica treba izbegavati u širokom luku prilikom unajmljivanja taksija, sa hotelima sa tri ili četiri zvezdice tih problema nema.

Mogu vam pomoći i drugačiji trikovi, na primer, da sakrijete luksuzne fotoaparate i kamere, kao i da ne postavljate nikakva pitanja koja se tiču turizma. Zašto, pitate se? Zato što će se – sa stoprocentnom sigurnošću – svaki egipatski taksista ponuditi, i to veoma navalentno, da bude vaš vodič kroz grad. Najjeftiniju tarifu dobićete ukoliko vam u hotelu napišu ime željene destinacije na arapskom, a vi usput ne postavljate nikakva pitanja. Isto tako, imajte u vidu da je broj korisnih informacija koje vam taksista pruži obavezno u srazmeri sa veličinom bakšiša koji mu morate dati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.