U trendu

Taksi pravila

Da li poznajete različita taksi pravila u svetu? Sada možete to i da proverite.
Evo nekoliko pravila za korišćenje taksija u raznim zemljama sveta. U Rusiji je, kao i kod nas, dovoljno samo mahnuti rukom da bi se taksi, ako je prazan, zaustavio i povezao vas. Ali, to smo od Rusije i očekivali. U Francuskoj, na primer, stvari su drugačije. Mada su taksisti organizovani u mnogo udruženja i sindikata, taksi vozila u Francuskoj nemaju posebnu boju, jer svaki taksista vozi svoj automobil. Ukoliko je plastični znak TAXI osvetljen iznutra sijalicom, vozilo je slobodno i može se zaustavljati. Međutim, ukoliko se u blizini od 50 metara nalazi specijalizovana taksi stanica, može se desiti da vam taksista ne stane, jer očekuje da odete upravo tamo. Bakšiš je uvek 10% od računa, a obavezno je reći „Bonjour!“ prilikom ulaska u taksi, jer ćete biti veoma hladno prihvaćeni ako ne pozdravite s „dobar dan“ na jeziku domaćina.
Za razliku od Evrope, u Japanu svi koriste železnicu, nadzemnu ili podzemnu, tako da je taksi u Zemlji izlazećeg sunca veoma skup. Taksisti su veoma retki i naručuju se telefonom. Japanski taksisti moraju da rade u belim rukavicama i da na uzglavlju sedišta redovno menjaju bele salvete.
U britanskim taksijima obavezno je da sedite pozadi, gde ste odvojeni staklenim zidom od vozača, dok je svuda na Balkanu uobičajeno sedeti pored vozača, čak i ako ste sami. U Britaniji će smatrati neprijatnim intimiziranjem vaš pokušaj da sednete pored vozača, a na Balkanu pretnjom ukoliko insistirate da sednete iza njega (naročito ako ste muško, ženama je to već dopušteno). Vredi još napomenuti da su taksiji u Britaniji donedavno bili isključivo crne boje, dok su svi ostali bili „divlji“. Sada su zakoni promenjeni, pa i legalni taksiji imaju raznorazne boje na karoserijama, čak i drečeće reklamne poruke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.