U trendu

Teheran organizovao prvi maraton, ali sa pravilom koje je iziritiralo svet

Nekoliko stotina ljudi, među kojima desetine stranaca, učestovovalo je u prvom maratonu održanom u Teheranu pri čemu su muškarci trčali odvojeno od žena, koje su pak morale da se zadovolje trkom u dužini od 10 kilometara na zatvorenom stadionu, zbog čega su neke i odustale, prenose danas francuski mediji.

„Prijavila sam se za trku, ali sam odustala… jer sam bila razočarana što su promenili trasu“, rekla je za AFP arhitekta Nasim (34).

Ona napominje da se trčanjem ne bavi profesionalno, ali da je sa prijateljicama želela da učestvuje na prvom maratonu u iranskoj prestonici, koji je juče održan, prenosi danas „Liberasion“.

„Mislila sam da je takmičenje mešovito, ali sam potom videla da su odvojili trase i da ženama nije dozvoljeno da trče ulicama, već samo na velikom stadionu Azadi. A to onda nije maraton“, kaže Nasim.

Istovremeno, 29-godišnja Šima kaže da „nije iznenađujuće“ to što su muškarci odvojeni od žena.

S druge strane, iranski ministar sporta Masud Soltanifar ističe da od samog početka nije dovođen u pitanje „mešoviti karakter takmičenja“.

Na ovom prvom međunarodnom maratonu u Teheranu, žene su trčale mali maraton od 10 kilometara u okviru stadiona Azadi bez prisustva muškaraca, dok su celom dužinom muške trase maratona, između tog stadiona i istoimenog trga, žene i devojčice bodrile trkače.

„Razočarana sam što nisam mogla da trčim svih 42 kilometra jer sam za to trenirala. Ali, moj muž će trčati celu trasu i ja ću mu pružati podršku“, kaže Francuskinja Sesil Masron.

Uprkos razočaranju, više desetina stranaca iz 40-ak zemalja, pre svega Francuske i Holandije, učestvovale su u maratonu na kojem je pobedio Iranac Muhamed Džafar Moradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.