U trendu

Telohranitelj otkrio Hitlerove poslednje minute života: Bili smo u bunkeru, zazvonio je telefon

Rošus Mič je telohranitelj koji je bio pokraj Adolfa Hitlera u trenutku njegovog samoubistva. U knjizi koja će biti objavljena po prvi put na engleskom jeziku, Mič tvrdi da je Hitler zatražio da bude kremiran, pre nego se ubio. On je poslednja preživela osoba iz Hitlerove svite, a preminuo je pre tri godine u Berlinu, u 96 godini.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1864172230520913&id=1520688368202636

Tog 30. aprila 1945. stigao je telefonski poziv koji je promenio sve i najavio kraj Drugog svetskog rata. Nazvao je general Vilhelm Keitel i javio da vojska nije uspela da razbije sovjetski obruč u Berlinu i da je kraj rata neizbežan. Ubrzo nakon toga, Mič je čuo Hitlera kako potajno priča sa ostalim visokopozicioniranim nacistima, a nakon toga odlazi u sobu. Za njim je ušla i Eva Braun, tvrdi Martin Mejs, urednik knjige.

Mič mu je otkrio da je video Ota Ginšea, još jednog Hitlerovog bliskog saradnika, kako zatvara vrata za tek venčanim bračnim parom.

– Hitler se rukovao sa Ginšeom i rekao mu da su svi vojnici odrešeni ‘zakletve vernosti’. Takođe je rekao da ne želi da njegovo telo bude javno zlostavljano kao Musolinijevo, već da njegov leš bude spaljen. Svi su nervozno čekali u bunkeru, uz neki metež. Vrata su se otvorila i Mič je pogledao unutra. Pogled mu je pao na Evu, koja je sedela sa glavom naslonjenom prema Hitleru, koji je bio mrtav. Oči su mu bile otvorene, a glava padala ka napred – opisuje situaciju Mejs.

Memoari opisuju da je prilikom ulaska Miča u sobu Eva bila u spavaćici i prstom na ustima sugerisala telohranitelju da ćuti.

Mič je Hitlera opisivao kao prekrasnog šefa, a smatra se da je poslednji preživeli Hitlerov bliski saradnik. Inače, Miča je otela Crvena armija i proveo je osam godina u logoru, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.