U trendu

Tex-Mex kuhinja

Konačno osvajanje Meksika od strane Španaca 1521. godine, verovali ili ne, pretvorilo se u najveću gastronomsku revoluciju u istoriji. Kortez je sa svojim osvajačima otkrio nov svet istinskog bogatstva, koji je svim svetskim kulturama doneo vrednost veću od zlata koje su našli.
Čokolada, kikiriki, vanila, pasulj, avokado, pšenica i paradajz danas su toliko svakodnevni, a nekada su bili u potpunosti nepoznati Evropljanima. Za uzvrat, Španci su na tlo Meksika doneli svinje, goveda, ovce, limun i luk – ono bez čega se ne može zamisliti današnja meksička kuhinja. Pored toga, Španci su doneli i mleko, sir, vino i sirće, ali oni ne ostavljaju takav pečat meksičkim specijalitetima kao što im daju limun, goveđe ili svinjsko meso.
Današnja meksička kuhinja je idealan spoj starih kultura koje su na tim prostorima živele hiljadama godina pre dolaska Hernana Korteza i njegovih mornara sa španskom, afričkom i karipskom kuhinjom. Iako je danas Amerikancima najpoznatija Tex (Teksas) i Mex (Meksiko) varijanta meksičke kuhinje, koju karakteriše ukus južnog dela Sjedinjenih Američkih Država i severa Meksika, na teritoriji te velike zemlje još uvek se jedu specijaliteti karakteristični za drevne kulture Maja i Asteka.
Ono što mi nazivamo meksičkom kuhinjom je Tex-Mex – izbor američkih kauboja, koji su izvornu meksičku kuhinju probrali na način koji je njima kao Evropljanima najviše odgovarao.
A da li ste vi ikada imali prilike da probate neki od Tex-Mex specijaliteta? I da li ste se ikada zapitali šta bismo danas radili bez te svemoguće čokolade, vanile ili krompira, paradajza i hleba?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.