U trendu

Ti ludi Francuzi

Više nije dovoljno izneti na sto ukusno i neobično jelo i tako zadovoljiti samo čulo ukusa, već je od izuzetnog značaja i njegov izgled – hrana istovremeno treba da bude i praznik za oči.

Na ovaj način je i nastala jedna nova vrsta dizajna, a to je dizajniranje hrane. To je veština kreiranja izgleda prehrambenih proizvoda, kao što su keks i čokolade, ali i jela po hotelima i restoranima. Prema mišljenju nekih dizajnera, reklama nije uvek svrsishodna. Ona mnogo košta, a uspeh nije uvek zagarantovan.

Mudrije rešenje, prema njihovom mišljenju, jeste kreiranje interesantnog proizvoda, pre svega novog i interesantnog, kako po ukusu, tako i po izgledu. Tako, na primer, čokolade u kutijama dobijaju izgled ruža, suza, listova lakiranih zlatnom bojom. Ista situacija je i sa ukusom. Ukusu čokolade dodaje se se ukus i aroma kafe, raznoraznog koštuničavog i drugog voća, pa čak i povrća u određenoj količini. Sve te novotarije zajedno predstavljaju nešto sasvim drugačije od dotad znanog.

Jedan od najcenjenijih i istovremeno najekscentričnijih francuskih dizajnera za prehrambene proizvode, Eduard Malbo, izjavio je u jednom intervjuu da se određene stvari ne mogu činiti neprekidno i na isti stari način. Čak i kada se radi o hrani i piću za široku konsumaciju, može se učiniti da to bude veoma kreativno i zabavno.

Njegove neobične kreacije sabrane u kolekciju, drugu po redu, nedavno su prikazane u Parizu, u Galeriji „Lafajet“, i doživele su ogroman uspeh i kod publike i kod kritike. Ovogodišnja kolekcija bila je inspirisana tekstilom. Tako su Parižanima bile izložene majice i košulje koje su bile u stvari ukusna originalna jela, slana i slatka, čiji je izgled po svojoj originalnosti i mašti parirao najmodernijim tkaninama i modelima viđenim na modnim pistama. U borbi za osvajanje tržišta i na gastro planu smišlja se i koristi jedno novo oružje, po svemu sudeći, veoma efikasno – nov kvalitet koji treba da zadovolji, ali i oduševi čulne i estetske zahteve kupaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar