U trendu

Top deset

Skupo, skuplje, najskuplje! Ovo je lista deset najskupljih gradova na svetu!

Na prvom mestu je glavni grad Japana – Tokio. U Tokiju je sve podređeno profitu. Cene nekretnina, placeva, poslovnog prostora i ostalih stvarčica neophodnih za biznis i razvoj japanskog ekonomskog čuda astronomski su visoke. Japansko ekonomsko čudo učinilo je da svi veliki gradovi imaju ogromne poslovne četvrti i da su apsolutni high tech šampioni savremenog sveta. To im, doduše, donosi izvesne neuroze i depresiju (Japanci su među najnezadovoljnijim ljudima na planeti), ali to je, valjda, cena progresa.

Na drugom mestu je opet japanski grad – Osaka. Cenu progresa plaćaju i stanovnici Osake. Srećom, nisu u prestonici, pa su im sve stvari u životu za nekoliko jena jeftinije – ako im je to neka uteha.

Treće mesto zauzima London. Nije ni čudo što veliki broj ljudi iz džet-seta bira London za svoj dom. Svi koji smatraju da nešto vrede donose u London ogromne količine novca i potiskuju slabije platežne sugrađane u lošije delove grada. London je ponovo preuzeo primat modne, muzičke, a delom i finansijske metropole sveta.

Mesto broj četiri – Moskva. Ko god je probao da nađe jeftin hotel u Moskvi, video je koliko se bori protiv vetrenjača. Moskva svakako ima i svoje raskalašno lice. Bogata Rusija, još od vremena cara i kneževa, ponovo se iskazuje novcem, i ponovo novca imaju samo neki, povlašćeni. Međutim, oni ga imaju i te kako! Moskva je proglašena za najskuplji grad na svetu za strance koji u njoj žive i rade.

Peta na listi je južnokorejska prestonica Seul. Ako je skupoća naterala japanske korporacije da se isele u pravcu jedinog kapitalističkog suseda, Južne Koreje, onda je ta činjenica uticala na to da danas već prilično skupu Južnu Koreju zamene novi azijski centri u Indoneziji, Kini i Vijetnamu, u kojima je sve mnogo jeftinije.

Na šestom i sedmom mestu nalaze se dva švajcarska grada – Ženeva i Cirih. Ako mislite da je 15 franaka za gradski voz mnogo, Cirih nije za vas. Vaša mesečna plata će se u mondenskoj Ženevi toliko brzo istrošiti da nećete ni stići da to primetite. Švajcarci su na prvom mestu u svetskom bankarstvu. Skupi su, bogati, a da li su toliko i srećni? E, to je već druga priča.

Na osmom mestu nalazi se danska prestonica Kopenhagen. Ovo je jedna supersređena i superuredna metropola severa Evrope.

Jedini kineski grad nalazi se na devetom mestu – Hongkong. On je neprikosnoveni centar azijske kontinentalne berze, bogatstva i trgovine. Iako je Hongkong jedan od spektakularnijih prizora koje možete videti u svom životu, biće vam potrebno mnogo hongkonških dolara da ovu bivšu britansku koloniju dobro turistički upoznate i u njoj se provedete.

Na desetom mestu je Oslo. Norveška prestonica je postala bogata i skupa uglavnom zbog naftnog buma Norveške, tako da Norvežani sada i uživaju i pate zbog svog bogatstva. Cene svega i svačega su ogromne, a uživanje leži makar u tome da svaki Norvežanin četvrtinom plate može da kupi povratnu kartu do Rija!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar