Tramp zatvara internet stranicu EPA-e o klimatskim promenama

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa naložila je Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) da sa svog veb sajta ukone stranicu o klimatskim promenama, rekla su za agenciju Rojters dva zaposlena iz te agencije.

Rojters navodi da je ovo najnoviji potez novoformiranog američkog rukovodstva da zbriše inicijativu bivšeg predsednika Baraka Obame u vezi sa klimatskim promenama.

Funkcioneri EPA-e su obavestili juče zaposlene da je nova vlada zatražila od njihovog tima za komunikacije da sa svog internet sajta uklone stranicu o klimatskim promenama, na kojoj se nalaze i linkovi ka veb sajtovima sa naučnim istraživanjima o globalnom otopljavanju, kao i detaljni podaci o emisiji štetnih gasova.

Rojtersovi izvori su naveli da bi ta stranica na veb sajtu EPA-e mogla već danas da bude uklonjena.

„Ako se ugasi ova stranica, s njom će nestati i godine rada koje smo uložili u oblast klimatskih promena“, rekao je jedan zaposlenih u EPA-i britanskoj agenciji, dodajući da se pojedini zaposleni bore da spasu određene informacije pohranjene na veb stranici, ili da ubede Trampovu administraciju da sačuvaju neke delove te stranice.

Zvaničnici u Trampovoj administraciji nisu odogovorili na zahtev agencije Rojters da daju svoj komentar o tome.

Tramp je za šefa EPA-e imenovao glavnog državnog tužioca Oklahome Skota Pruita, dugogodišnjeg ljutog neprijatelja agencije, koji je protiv nje vodio 14 sudskih sporova. Za sada još nije zakazano glasanje o njegovoj nominaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.