U trendu

Tri medveda lenjivca umrla od hladnoće u avionu u Liježu

BRISEL – U avionu blokiranom snegom i ledom na aerodromu u belgijskom gradu Liježu, tri medveda lenjivca uginula su od hladnoće 21. januara, objavili su danas belgijski mediji.

Tragedija je izazvala ogorčenost javnosti, a ministarka za životnu sredinu regiona Valonija, Selin Telije, izjavila je da razmišlja o sankcijama ako se utvrde greške kod odgovornih lica.

„Neophodno je razjasniti okolnosti, a ako se moraju preduzeti sankcije, biće preduzete“, izjavila ja ministarka.

Dnevni list Sudinfo objavio je danas vest o smrt tri medveda lenjivca, u avionu katarske kompanije koji je prevozio devet životinja i bio blokiran snegom i ledom na aerodromu u Liježu.

Tri medveda od devet koji su bili u avionu, umrli su od hladnoće. Avion je sleteo u Lijež na putu između Perua i Katara i nije mogao da istovari životinje prethodnog vikenda, između subote ujutro i nedelje popodne.

Vrsta medveda lenjivca, poznata kao „lipus“, klasifikovana je kao „ranjiva“.

Broj medveda lenjivca u svetu se procenjuje na oko 7.000 do 10.000 jedinki, ali ova brojka je u stalnom padu zbog smanjenja šumovitog prostora, tako da je ova vrsta medveda stavljena na crvenu listu ranjivih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Lenjivci su dugački od 1,40 do 1,90 m i teže od 55 do 140 kg. Oni žive u šumskim predelima indijskog potkontinenta, na Himalajima i u Šri Lanki.

Prošlog oktobra, valonska vlada usvojila je nacrt uredbe o zaštiti životinja tokom transporta, u skladu sa evropskom regulativom i valonskim Kodeksom o dobrobiti životinja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar