U trendu

Trik iz operacione sale: Kako da vam ne magle naočari ako nosite masku?

Savet onima koji nose naočari, a ovih dana se suočavaju sa neprijatnim problemom – kada stave masku, stakla se zamagle – jednostavan je, a zahteva malo vremena, vodu i sapun.

Dva hirurga podelila su sa čitaocima časopisa Kraljevskog koledža hirurga Engleske svoj mali trik iz operacione sale.

Oni objašnjavaju da se naočari zamagljuju zato što maska usmerava dah prema gore, umesto ispred, što je dobro za sprečavanje prenošenja bolesti, a loše za one koji nemaju “oko sokolovo”.

Sapun i voda deluju kao neka vrsta kabanice koja smanjuje površinsku napetost stakla. Ova čarobna mešavina omogućava da se molekuli vode iz vašeg daha ravnomerno raspoređuju, umesto da se nakupljaju na staklima i zamagljuju vam sliku, prenosi tekst Si-En-En.

Hirurzi savetuju da obavezno prvo operete ruke vodom i sapunom, zatim pokvasite stakla na naočarima, pa ih premažite tankim slojem sapuna. Potom naočari isperite pod mlazom tople vode.

“Isperite sapun sa naočara, jer će vam mrlje od sapunice takođe zamagliti vid, a nije baš ni zabavno ako budete morali da ispirete sapun iz očiju,” objasnili su lekari u svom tekstu i dodali da na kraju nežno i pažljivo obrišete naočari peškirom ili krpicom za brisanje naočara.

Nakon ovog postupka, koji ne zahteva mnogo vremena, spremni ste da stavite masku, a da vam se naočari ne magle.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.