Trka Sepang

Po kalendaru Formule 1 za ovu godinu, trka u Maleziji vožena je 23. marta.
Ukupan broj krugova je 56. Dužina staze po krugu je 5,543 km, a ukupna dužina staze je 310,408 km. Rekord po izvezenom najbržem krugu od 2004. godine drži Montoja, čije je vreme 1:34.223.
Sredinom devedesetih godina Malezija je prolazila kroz velike promene. Doktor Mahathir Muhamed, malezijski premijer, bio je ubeđen da će do 2020. godine zemlja biti u potpunosti industrijalizovana. Najbolji način da se to uradi bio je biznis s automobilima.
Nacionalna naftna kompanija broj jedan, „Petronas“, počela je da dosta ulaže u Formulu 1 zajedno sa Zauberom, a malezijska nacionalna automobilska kompanija „Proton“ otkupila je kompaniju „Lotus inženjering“. Najekstravagantniji deo plana bila je izgradnja multimedija „superkoridor“, koji povezuje novi međunarodni aerodrom u Kuala Lumpuru sa samim glavnim gradom Malezije. Mahathir je naručio da se izgradi i staza za gran pri, i to ne bilo kakva. Želeo je da napravi stazu na kojoj će im, zbog objekata i tehnologije, zavideti ceo svet. Ono šta je dobio bila je staza Sepang – i nije bio razočaran.
Sepang je projektovao Herman Tilke. To je jedna od najbolje tehnički urađenih staza Formule 1. To je kombinacija dugačkih pravaca na kojima može da se razvije velika brzina i uzanih šikana, koje stazu čine veoma komplikovanom, ali i savršenom za preticanje, jer je staza sama po sebi veoma široka. Vozači je vole. U kombinaciji s malezijskom posebnom atmosferom, ova staza je jedinstvena u Formuli 1.
Ove godine pobednik je Finac Kimi Raikonen iz „Ferarija“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.