Trke dronova možda nov masovni sport

U Kaliforniji se održavaju trke malih letelica s daljinskim upravljanjem – kvadkoptera, čiji složeni manveri oko prepreka i brzina do 120 kilometara na sat privlače radoznalce na travnjake i u napuštene zgrade gde su trke još dramatičnije.

Gledaoci su iza zaštitne mreže, s posebnim naočarima pomoću kojih vide sliku s kamere drona za kojeg navijaju, a oko njih su TV-ekrani s niza kamera, preko kojih se trka takodje prati.

„Piloti“ troše nedelje i nedelje, i po više od 10.000 dolara da poboljšaju male letelice, jačajući im konstrukciju, menjajući motore, baterije, propelere i dodajući kamere.

Trke dronova su još „gerilski sport“, mada je TV ESPN prihvatila da ih prenosi od jeseni. Novca je malo, te još nema profesionalnih „pilota“. Malo je trka na kojima se može zaraditi, kao na takmičenju „World Drone Prix“, u Dubaiju, marta ove godine, kada je pobednik dobio čak 250.000 dolara.

Ali, to se može naglo promeniti ako trke kvadkoptera privuku masovnu publiku i sponzore koji bi da i tu reklamiraju svoju robu.

Privrednik Nik Horbačevski, osnivač američke Lige trka dronova, smatra da će to postići ako publika bude doživljavala isto uzbudjenje kao i „piloti“. Tako kvadkopteri koji se takmiče u njegovoj ligi i njihovi „piloti“ imaju LED osvetljenje iste boje, te gledaoci mogu lakše da prate munjevite manevre, a snimci tih trka su na internetu.

Iako se u trke dronova već ulažu milioni dolara, uspeh je daleko. Podjednako atraktivna kvazi-sportska takmičenja su već propadala, tako je profesionalni pejntbol na vrhuncu, 2005. godine, izgledao kao siguran pobednik, potom je dospeo na TV ESPN, a 2014. godine se ugasio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.