U trendu

Trojica lekara ga proglasili mrtvim, a onda se iz vreće čulo nešto čudno

Španske zatvorske vlasti ostale su zbunjene nakon što se zatvorenik kog su tri lekara proglasila mrtvim probudio u mrtvačnici – samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da počne obdukcija njegova tela, javlja Science Alert.

Zatvorenik, tada 29-godišnji Gonzalo Montoja Himenez, pronađen je bez svesti u svojoj ćeliji tokom jutarnje prozivke 7. januara 2018. godine i prebačen je u mrtvačnicu u bolnicu u vreći kad su patolozi čuli nešto neobično.

Bilo je to hrkanje. I, dolazilo je iz vreće.

Himeneza, koji je služio kaznu za pljačku u krilu zatvora maksimalne bezbednosti Centralnog zatvora Asturije na severozapadu Španije, prvo su pregledala dva dežurna lekara u zatvoru, nakon što su ga pronašli kako bez svesti sedi na stolici u svojoj ćeliji. Nije bilo nikakvih znakova nasilja.

Budući da nije pokazivao znakove života, lekari su ga proglasili mrtvim. Sat vremena kasnije sudski lekar je takođe pregledao telo, složio se s prvim procenama i izdao treći izveštaj o smrti.

‘Leš’ se uskomešao

Tek kasnije u mrtvačnici lekari su shvatili da nešto nije u redu. Do tog trenutka Himenez je već proveo vreme u hladnjači kako bi se sačuvalo njegovo telo, a koža mu je bila označena skalpelskim smernicama u pripremi za obdukciju tela – u tom trenutku se ‘leš’ naglo uskomešao.

„Forenzičari su čuli zvukove koji su dopirali iz vreće. Montoja nije bio mrtav. Upravo suprotno. Forenzičar patolog je otvorio vreću i pronašao zatvorenika još uvek živog“, preneo je El Español.

Himenrz je nakon toga prebačen kolima hitne pomoći u drugu bolnicu kako bi se oporavio od svoje misteriozne epizode. Na kraju se navodi da je u stabilnom stanju, međutim kako je uopšte moglo doći do greške, zatvorske vlasti čini se nisu imale pojma.

„Ne mogu da komentarišem šta se dogodilo na Institutu za pravnu medicinu“, rekao je portparol španske zatvorske službe, „ali troje lekara videlo je kliničke znake smrti pa trenutno još uvek nije tačno zašto se to dogodilo“.

Cijanoza i mrtvačka ukočenost

Dan pre nego što je Himenez pronađen „mrtav“, požalio se da se oseća loše. Iako se nije znalo što je tačno uzrokovalo njegovo stanje, zvaničnici su opisali da njegovo telo pokazuje znakove cijanoze – ljubičastog oboljenja kože uzrokovanog lošom cirkulacijom ili nedostatkom kiseonika – uz mrtvačku ukočenost.

Bolnički zvaničnici rekli su španskim medijima da bi smrtni slučaj mogao da bude primer katalepsije, u kojoj telo ulazi u trans ili stanje poput napada, pokazujući gubitak svesti i čula, kao i fizičku ukočenost.

Nejasno je kako je tačno Himenez postao kataleptičan, premda je zatvorenik doživeo epilepsiju i uzimao je lekove za to stanje. Ali njegova porodica je rekla da Himenezu nije uvek bilo lako da se pridržava rasporeda uzimanja lekova u zatvoru, pa možda ima neke veze s tim.

U bolnici je tek posle 24 sata Himenez došao svesti na intenzivnoj nezi i počeo da govori. Kad se „mrtvac“ probudio, pitao je da li može da vidi svoju ženu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar