U trendu

Troše 25 dolara sedmično: Muž i žena su štednju doveli do ekstrema, koriste čak i isti brijač

Ukoliko ste se ikada pitali da li spadate u škrte osobe a niste recimo sa partnerom delili brijač, sapunicu prilikom tuširanja ili konac za zube onda o škrticama ne znate apsolutno ništa.

A ako mislite da ovako nešto niko zapravo i ne radi, grdno se varate.

Karisa (30) i Rik (37) iz Atlante u Džordžiji, SAD koji su se pre nekoliko godina pojavili u drugoj sezoni TLC-ove emisije „Ekstremne škrtice“, priznali su tada da su ponosni na svoj škrti način života, jer su na taj način uspeli da minimalizuju troškove domaćinstva.

Ovaj par zaprepastio je sve kada je otkrio da se tušira zajedno, ograničava broj toalet papira ali i da deli sve toaletne potrepštine – od četkica i konca za zube do brijača.

„Mi nismo kao drugi parovi, jer radimo stvari koji drugi definitivno ne rade. Tolike smo škrtice da delimo čak i konac za zube“, otkrio je Rik u emisiji.

Kao par koji se svakodnevno tušira zajedno, ograničavajući sebi vreme na striktnih dva minuta, Paranovi priznaju da su na ovakav način prepolovili svoj mesečni račun za vodu ali i za struju. I naravno, otkako su usvojili svoje skromne mere, znatno manje troše i na proizvode poput kupki, šampona i ostalog, prenosi blic.rs.

„Rik koristi sapunicu sa moje kose, jednostavno je uzme i prenese na njegovu glavu… to je nešto kao kao 2 u 1 šampon“, kaže 30-godišnja Karisa, dodajući da im jedna boca šampona traje osam meseci.

Da njihovom deljenju nema kraja, govori činjenica da koriste i iste brijače.

„Delimo brijače, prvo se ona obrije ispod pazuha a onda ja obrijem svoje lice“, priznao je on, pa dodao da imaju i tajnu kako i na koji način im brijači duže traju. Naime, kako se s vremenom oštrica istupi, oni je naoštre tako što brijač trljaju o farmerice.

„Na taj način nam traje nekoliko meseci umesto nekoliko nedelja“, kaže Rik. Karisa procenjuje da im ovaj ritual sa brijačima uštedi oko 200 dolara (oko 21. 600 dinara) godišnje.

Ako ste mislili da je to sve, naravno da nije. Jer, Paranovi čak insistiraju na korišćenju istih pamučnih štapića za uši, uprkos tome što su oni jedan od jeftinijih stvari u kući.

„Jedan štapić iskoristimo zajedno, Kris će upotrebiti jedan kraj, a kada ona završi, ja ću koristiti drugi“, objasnio je Rik pa dodao da, kada je reč o dezodoransima i njega ograničavajući na „jedno mazanje po pazuhu“.

Kada je u pitanju hrana, par ima nedeljni budžet od 25 dolara (2.450 dinara) za namirnice.

„Budžet za namirnice u domaćinstvu ide ka svemu što zapravo delimo, ali ponekad on voli da jede više određenih stvari koje ja ne jedem, a prosto moramo da ih kupimo, tako da tada sam plaća svoje prohteve“, priznala je ona.

Zbog načina na koji plaćaju gore pomenutu struju ali i sve druge potrebne stvari, priznaju da su toliko u ovakvom načinu života da se jednostavno takmiče ko će biti veća škrtica.

„Svako veče pregledamo svoje račune za komunalije, gde postanemo pravi konkurenti. Imamo električni dnevnik koji funkcioniše tako što nam pokazuje ko je kada koristio električnu energiju. I na taj način svako plaća svoje, baš kao i sa hranom“, objašnjava Karisa koja priznaje da i svako puštanje vode u toaletu zapisuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.