U trendu

Trudna ona, trudan on

Studija naučnika s britanskog Univerziteta Sent Džordž potvrdila je da se simptomi karakteristični za trudnoću mogu pojaviti i kod muškaraca koji su na putu da postanu očevi. Jutarnje mučnine, grčevi, bolovi u leđima i otekli stomak uočeni su kod ispitanika čije su partnerke bile u drugom stanju.
Nije sasvim jasno zbog čega se ti simptomi javljaju kod nekih budućih očeva, ali stručnjaci to povezuju s uznemirenošću u vezi s porođajem.
U istraživanju su učestvovala 282 muškarca starosti između 19 i 25 godina kojima je zajednička bila činjenica da su im supruge očekivale porođaj. Isti toliki broj ispitanika bio je u kontrolnoj grupi, kojoj nije bilo zajedničko iščekivanje potomstva. Čak 11 budućih očeva zatražilo je lekarsku pomoć zbog navedenih tegoba čiji fizički uzrok nije mogao biti otkriven.
Jedan „tata u iščekivanju“ tvrdio je da je osećao bolove zbog trudova kroz koje je prolazila njegova žena. Kod većine muškaraca pogođenih simptomima koje su ispoljavale njihove trudne partnerke oni su se javljali u ranom stadijumu partnerkine trudnoće i sasvim bi nestali odmah posle ženinog porođaja.
Ova pojava nije priznata kao medicinsko stanje, ali nesumnjivo postoji i javlja se očigledno kod muževa koji su preterano zabrinuti za porođaj svoje voljene.
A da li se i vama ili možda nekome koga poznajete dogodilo išta slično? Ovo istraživanje potvrđuje činjenicu da su i očevi uznemireni pred čin porođaja isto koliko i njihove supruge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)