U trendu

U baštu na uživanje!

Želite da stvorite svoj mali raj na terasi ili u dvorištu, u kojem centralno mesto zauzima garnitura za sedenje? Vodite računa da nameštaj namenjen otvorenom prostoru bude praktičan, lak za održavanje i da se uklapa u različite stilove.
Egzotičan nameštaj od bambusa i ratana potiče iz Azije, i godinama je najpopularniji kada su u pitanju baštenske garniture. Jedan od razloga je taj što se ovaj materijal savršeno uklapa u prirodni ambijent, a najveća prednost mu je to što je izdržljiv, otporan na vlagu i sunčeve zrake i dostupan u različitim dimenzijama. Zbog sofisticirane lepote i elegancije, lako ga je kombinovati s različitim stilovima.
Garnitura od plastike idealan je izbor za one kojima je na prvom mestu praktičnost. Materijal je čvrst i postojan, otporan na sve klimatske uslove, jednostavno se održava, a širokim spektrom boja može da zadovolji različite ukuse. Izuzetno je lak i zato pogodan za premeštanje, što nije slučaj s komadima od drveta ili kovanog gvožđa. Ipak, možda mu je najveći plus to što je pristupačan svačijem džepu.
Popularnost nameštaja od drveta je neprolazna, iako drvo nije idealno rešenje za otvoren prostor. Ono ne podnosi vlagu i nepohodan mu je zaštitni sloj, kao što je laneno ulje, jer u protivnom dolazi do oštećenja u dodiru s vodom ili zemljom. Za ovu namenu najbolje je da odaberete tikovinu i čamovinu, jer su to najotpornije vrste. Garnitura od drveta se savršeno uklapa u prirodno okruženje, a veliki izbor modela na rasklapanje štedi prostor.
Najromantičnije baštenske garniture su one od kovanog gvožđa, ali su i najkomplikovanije za održavanje. Nameštaj namenjen terasama ili baštama zaštićen je specijalnim lakovima koji sprečavaju pojavu rđe. Otporan je na sve klimatske uslove i ne može da se deformiše, ali s vremenom gubi sjaj. Da ne bi došlo do toga, garnituru jednom ili dva puta godišnje operite blagom sapunicom, a kada se osuši, premažite je slojem specijalnog voska za gvožđe, pa ispolirajte suvom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.