U trendu

U emisiji Morgana Frimena Srbi okrivljeni za rat i genocid (video)

U dokumentarnoj emisji „Priča o nama“ koju na kanalu Nacionalna geografija vodi poznati holivudski glumac Morgan Frimen (80) iznete su tvrdnje da je srpski narod kriv za rat na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za genocid i etničko čišnjenje u Srebrenici, piše „Kurir“.

List navodi da se u epizodi koja je prikazana u nedelju pokazuje Frimen u Sarajevu i Srebrenici gde se susreo sa bosanskim novinarem Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom.

„Šta se zaboga ovde desilo?“, uzviknuo je Frimen šetajući grobljem u Srebrenici, a zatim sledi odgovor Feđe Hadžifejzovića.

„Ono što se ovde desilo je genocid. Granica sa Srbijom je veoma blizu. Srbi su dosli ovde i hteli da ubiju sve, želeli su da ovu teritoriju odvoje od Bosne i pripoje Srbiji. Srpska vojska sakupila je sve muškarce, žene i decu i smestila ih u fabrike. Tamo su ih razdvojili, pa su muškarci i dečaci odvedeni u planine i ubijani. Tada su poceli s masovnim ubijanjem, po 1 000 ljudi u jednom naletu“, izgovara Feđa Hadžifejzović i dodaje da ne moze da veruje kako je neko mogao da uradi takvo „etnicko čišćenje“.

List navodi da se u emisiji nižu potresne slike rata, dok Frimen izgovara: „Cele generacije su ubijene ovde. Bombardovanje je dovelo do okončanja rata, ali nije spaslo žrtve u Srebrenici“.

U emisiji su nekoliko puta iznete tvrdnje da su Srbi apsolutni krivci za rat na prostorima bivše Jugoslavije.

Frimen je kasnije dao i intervju istom bosanskom novinaru Senadu Hadžifejzoviću u kojem je izjavio da mu je izuzetno drago što je u Bosni, a kada je nabrajao republike nastale raspadom Jugoslavije pomenuo je i Kosovo kao nezavisnu državu, navodi „Kurir“.

Iako je, kako list primećuje, emisija snimljena kao dokumentarna, nikome iz novinarske ekipe nije palo na pamet da čuje i drugu stranu i istraži sve čionjenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)