U trendu

U Japanu iskopali rimske novčiće sa likom Konstantina I (foto)

Arheolozi koji kopaju po nalazištima u Japanu ostali su zatečeni kada su u ruševinama jednog dvorca pronašli – rimske novčiće! Četiri antikvarna novčića pronašli su ispod dvorca Katsuren na ostrvu Okinavi, prenosi Independent. Prvo su pomislili da je sve to jedna prevara i da je neko te novčiće podmetnuo, ali nakon detaljne provere ustanovljeno je da su pravi.

– Bio sam uveren da su to neke replike koje su ispale turistima – rekao je Hirojuki Mijagi, arheolog Univerziteta u Okinavi.

Novčiće je bilo nemoguće dešifrovato, ali zahvaljujući rendgenskoj analizi vrlo brzo je otkrivena slika Konstantina I.

– Iskreno, meni nije ni trebala detaljnija analiza. Nagledao sam se tih novčića u Egiptu i Italiji i odmah sam znao šta smo pronašli – rekao je istraživač Tošio Tsukamoto.

Kopanje na Okinavi počelo je 2013. godine, a arheolozi su se poprilično uzbudili kada su pronašli šest novčića iz Otomanskog carstva. Međutim, ovo je nešto totalno drugačije.

Gradski odbor za istraživanje Urama potvrdio je senzacionalni pronalazak, ali celu priču kako su ti novčići došli do Japana nisu uspeli da odgonentu. Ipak, naglašava se kako je dvorac Katsuren bio središte trgovine sa Kinom i ostalim azijskim državama. Povezanosti sa Evropom nema, ali poznato je da su Rimljani trgovali sa Indijom, pa je moguće da je nekom ludom razmenom poneki novčić završio tamo nije trebalo.

– Gotovo smo sigurni da ne postoji nikakva povezanost između Katsurena i Rima, ali ovo otkriće potvrđuje kako je cela ova regija intenzivno trgovala sa ostatkom Azije – rekao je Masaki Jokou, portparol odbora za istraživanje grada Urame.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar