U trendu

U kakvu vodu se stavljaju jaja za kuvanje – hladnu ili kipuću? Evo šta kažu profesionalni kuvari

Pretražite u Guglu ‘tvrdo kuvana jaja’, pa ćete pronaći više od 28 miliona članaka koji govore o tome kako ih skuvati ili pripremiti, s tim da su saveti za kuvanje različiti: od toga da ih treba samo ubaciti u kipuću vodu i kuvati tri do pet minuta, pa do toga da ih je bolje staviti u hladnu, pa kuvati polako desetak minuta.

Ni brojne štampane knjige o kuvanju oko toga šta je bolje, ako želite da pripremite baš tvrdo kuvana jaja, ne nude isto rešenje. Tako, na primer,  jedan od autora kuvara, Mark Bitman, kaže da jaja treba staviti u šerpu s vodom na sobnoj temperaturi, uključiti šporet i pustiti vodu da provri. Potom isključiti šporet i poklopiti šerpu pa ostaviti jaja da odstoje desetak minuta.

S druge strane, J. Kenji López-Alt, dobitnica nagrade The Food Lab preporučuje da jaja spustite u već kipuću vodu na 30 sekundi, pa odmah u tu vodu dodate kockicu leda, kako bi se smanjila temperatura. Potom treba smanjiti temperaturu i kuvati jaja još 11 minuta.

Dakle, kako zapravo skuvati jaja da budu tvrda?

Evo šta kažu dvojica profesionalnih kuvara – Nik Korbee (saosnivač Egg Shopa i autor knjige ‘Egg Shop’) i Džejson Hua (holandski ‘chef de kitchen’) iz Njujorka: obojica su se složili da jaja treba spustiti u šerpu s ključalom vodom.

– Primetio sam da se jaja zalepe za ljusku kad ih ubacim u hladnu vodu, kaže Hua. I López-Alt u svojoj knjizi kaže da se belanca koja se kuvaju u hladnoj vodi jače vežu s membranom s unutrašnje strane ljuske jajeta, pa to možda i nije najbolji izbor ako nakon kuvanja želite da ih lepo očistite.

Korbee kaže da ih je važno kuvati i u dovoljno vode da pokrije sva jaja, tako da je voda barem centimetar iznad njih. Dodaje kako on lično pomalo praznoverno dodaje malo alkoholnog sirćeta, so i prstohvat sode bikarbone u vodu pre nego što se zagreje, kako bi bio siguran da će jaja bolje moći da se oljušte.

Jednom kad ih spustite u vruću vodu, pustite ih da se kuvaju 10 do 11 minuta, u zavisnosti od veličine, savetuje Hua, dok Korbee predlaže snižavanje temperature i kuvanje 8 minuta.

Nakon što skuvate jaja, tajna je u tome da ih odmah prebacite u ledenu vodu, odnosno činiju napunjenu ledom i s malo hladne vode, kako biste zaustavili daljnje kuvanje u jajetu i što pre ih ohladili.

– Ovo je jako važno da biste jaja lakše očistili, a da zadrže konzistenciju, kaže Korbee, koji jaja ostavlja u ovako ledenoj vodi barem pet minuta pre nego što počne da ih ljušti, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.