U trendu

U kengurovoj torbi

U centralnim delovima Australije živi najveći torbar na svetu – crveni kengur. Ime je dobio zbog boje dlake, koja je kod mužjaka obično riđa, dok su ženke najčešće „obučene“ u plavkastosivo krzno. Muški primerci mogu dostići visinu od 180 centimetara i težinu od 90 kilograma, a ženke su nešto sitnije.

Najkarakterističniji deo tela ovih životinja je jak i mišićav rep, koji može biti dug i više od metra. Rep je dovoljno jak da može da izdrži težinu kengura. Služi za uspostavljanje ravnoteže prilikom skakanja, a zajedno sa zadnjim nogama formira tronožac na kojem životinja sedi u trenucima odmora.

Kengur se kreće skačući. Njegove zadnje noge su mnogo razvijenije od prednjih i prilagođene skakanju. Ovaj torbar može da skoči i do 180 centimetara uvis i osam i po metara u daljinu. Crveni kenguri žive u grupi od desetak životinja koju predvodi najjači mužjak. Većinu grupe čine ženke i njihov podmladak. Ove životinje su biljojedi. Noću jedu, a danju se odmaraju u hladovini. Hrane se travom, pa se dešava da se na područjima s bogatom vegetacijom na ispaši okupi i po 1.500 primeraka.

Ako prežive u prvih 12 meseci, crveni kenguri mogu da žive i do dvadesetak godina. Pošto su veliki i snažni, nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. U najvećoj opasnosti su mladunci, koje vrebaju divlji psi i ptice grabljivice. Odrasli kenguri najčešće stradaju od ljudi, koji ih love zbog kože i mesa ili ih ubijaju smatrajući ih štetočinama koje im uništavaju pašnjake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.