U trendu

U Kini se nalazi 47 globalnih geoparkova Uneskoa

Sa još šest geoparkova koje je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 27. marta  proglasila globalnim geoparkovima, Kina sada ima ukupno 47 globalnih geoparkova, piše Sinhua.

Među novoimenovanim lokacijama, geopark planine Čangbaišan u severoistočnoj kineskoj provinciji Đilin pokriva površinu od preko 2.700 kvadratnih kilometara. U njemu se nalaze dramatični oblici reljefa i različiti tipovi stena koji dokumentuju značajne višefazne vulkanske erupcije. Samo 2023. godine, slikovita oblast planine Čangbajšan primila je oko 2,75 miliona turista, što je rekord, prema podacima lokalnih vlasti.

Ostalih pet kineskih geoparkova koji su dodati ovog puta su Geopark pećine Enšhi Veliki kanjon  – Tenglongdong u provinciji Hubej, Geopark Linsia u provinciji Gansu, Geopark Longian u provinciji Fuđian, Geopark Vugongšan u provinciji Điangks i Geopark Singji u provinciji Guidžou.

Oznaka Globalni geopark Uneskoa ustanovljena je 2015. godine kako bi se prepoznala geološka baština od međunarodnog značaja. Trenutno,Uneskova globalna mreža geoparkova ima 213 geoparkova u 48 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.