U Medveđici spremljena najproja prečnika jedan i po metar

Proju sa najvećim prečnikom od jedan i po metar umesila je Zorica Milosavljević iz Medveđice, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nakon održanih Miholjskih susreta sela u Žagubici, manifestacije koju je utemeljio zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem i koja se održava treću godinu.

Proteklog vikenda celodnevni program u selu Medveđica, najmanjem naseljenom mestu Žagubičke opštine, počeo je izborom najproje i najsira, saopštilo je ministarstvo.

Komisija na čelu sa Radovanom Subinom, vitezom kulinarstva i međunarodnim sudijom za ocenjivanje jela, pića i kolača, vrednovala je kvalitet i za najbolju proju, od izloženih 15, nagradila je Stanu Zarić.

Proju sa najvećim prečnikom od 146 centimetra umesila je Zorica Milosavljević, dok je najveće parče sira 42 sa 43 centimetra pripremilo Udruženje žena „Homoljke“ iz Žagubice.

Odmah nakon ocenjivanja posetioci su bili u prilici da degustiraju ove specijalitete i uvere se u njihov ukus.

Na susretima su priređeni i megdani u narodnom višeboju koji iziskuje naročitu snagu i izdržljivost – bacanje kamena s ramena, nadvlačenje na brvnu, penjanje uz konpac, nadvlačenje konopca i trčanje u džaku.

U zaboravljenoj staroj, a sada oživljenoj disciplini – guranje zaprežnih kola pobedio je Zoran Grujić, a izabran je i najbrži vodonoša, zatim najveštiji momak u guranju bureta i guranju točka.

Birao se i najuređeniji i najmaštovitiji štand, a najveći aplauz tog dana čuo se na dodeli nagrade za najduži poljubac koja je otišla je u ruke Tatjane i Siniše Vukovića.

Kulturno-umetnički program, vlaške i srpske igre predstavili su svi ansambli opštine Žagubica, a u blizini pozornice, svoje suvenire, nošnju, sirupe, med, pekmeze i druge proizvode nudili su na štandovima brojni izlagači.

Manifestacija je završena kolom svih učesnika i gostiju u kome je učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Prošle nedelje Miholjske susrete priredio je i Gadžin Han u dva svoja sela – Gornjem i Donjem Dušniku.

Tu su seljani odmeravali snage u gađanju lukom i strelom, obaranju s debla, penjanju uz stablo, a jedna od zanimljivih disciplina bila je gađanje sekirom u metu.

Prethodnih dana avgusta Miholjski susreti organizovani su i u selima Žitišta, Kikinde, Vrnjačke banje, Trgovišta i Majdanpeka.

Za naredni vikend organizatori manifestacije, koju sredstvima Ministarstva za brigu o selu ove godine priređuje 95 opština i gradova Srbije, najavili su bogat program u Subotici, Kovačici, Boljevcu, Kikindi, Merošini, Kuli i Kruševcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.