U trendu

U najboljem izdanju

Šimšir je najdraži klijent baštovanskih frizerskih salona. Njemu stoji svaka frizura, pa je stoga omiljeni detalj u svakoj bašti, bez obzira na to u kom je ona stilu.
Loptasto orezan šimšir može da posluži kao granica između leja i travnjaka. Tako će biti dovoljno prostora za igru, zabavu i druge aktivnosti. Zahvaljujući šimširu, cveće u lejama moći će neometano da raste. Ovo je jedan od predloga za velike i male bašte.
Za dugačku i gustu živu ogradu od šimšira potrebno je dosta mladih sadnica. Da biste uštedeli, možete sami da uzgajate šimšir. Recept za to je jednostavan. Otkinite izdanke duge desetak centimetara, na gornjem kraju ih malo skratite, na visini od oko tri centimetra s donje strane poskidajte listiće i ukoso pobodite reznice u vlažan supstrat od baštenske zemlje i peska. Na ovaj način možete da imate sopstvenu baroknu baštu džepnog formata.
S dve različite vrste biljaka možete da stvorite upečatljivu sliku. Loptasto orezani šimšir različitih veličina posadite na različitim mestima u leji. Društvo može da mu pravi neka druga biljka, koje će biti dobar pokrivač tla. Tako će ovaj kutak bašte biti veoma atraktivan.
Jezerce s vodoskokom možete da okružite živom ogradom od šimšira. Moguća je i druga kombinacija: velika lopta šimšira koja čuva geranijum, lale, paprat i rododendron. Kombinacija je neobična, ali je i pravi ukras leje u senovitom delu bašte.
A oni malo veštiji i kreativniji mogu sebi da priušte i poneku figuricu od šimšira. Šimšir odlično podnosi orezivanje. Od njega se mogu formirati žive ograde, razne geometrijske figure, poput lopte, kupe, piramide, ali i mnoga umetnička dela, kao što je, na primer, vozić ili pužić. Samo pustite mašti na volju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.