Nešto se menja: U Nemačkoj dozvoljena kompjuterska igrica sa svastikama

BERLIN – Kompjuterska igrica „Through the Darkest of Times“, koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

„Igrice koje se kritički sučeljavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti“, rekla je Elizabeth Zeker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.
Dosad je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Još 1998. jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli „navići“ na te simbole.

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli. Industrija kompjuterskih igrica je reagovala s olakšanjem na odluku USK-a, prenosi Hina.

Nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej je naprotiv kritikovala odluku USK-a.

„S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Nemačkoj, gde je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što se dogodilo“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.