U trendu

U ovo smo svi verovali dok smo odrastali, ali nauka je te mitove demantovala

Još od malih nogu učili smo da promaja „ubija“ ili da se Kineski zid vidi s meseca, kao i brojne druge mitove. Nauka je međutim dokazala potpuno suprotno.

Jezik

Pet je osnovnih ukusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (ukus hrane bogate proteinima). Ipak, sva čula ukusa potiču sa istog dela jezika. Dakle, jezik nije razdeljen po ukusima, kako smo dosad verovali.

Bikovi

Bikovi ne vide boje, već reaguju na pokrete i u toreadoru vide pretnju. Crvena zastava im ništa ne znači.

Ajkule

Internetom se proširio mit da ajkule ne mogu da dobiju rak, iako je dokazano da ni ajkule nisu otporne na ovu bolest, posebno na rak kože.

Nestale osobe

Kada neko nestane treba sačekati još jedan dan ili 24h da bi prijavili nestanak? Ne. Sve odmah treba prijaviti policiji.

Vikinzi

Vikinzi su doživljavani kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. veku za potrebe Vagnerove opere.

Ajnštajn

Postoji priča da je Albert Ajnštajn u školi išao na popravni iz matematike, iako je to potpuna besmislica.

Zlatna ribica

Da ove životinje imaju pamćenje od tri sekunde je takođe izmišljotina. Zlatne ribice mogu da zapamte nešto i do tri meseca.

Žvakaća guma

Postoji urbani mit kojim se plaše jeca koji kaže da ako se proguta žvakaća guma, ona ostaje u telu sledećih sedam godina. Naravno, ovo nije tačno, jer je želudac i te kako dovoljno jak da svari žvakaću gumu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.