U ovoj evropskoj zemlji prozori su bez zavesa, evo i zašto

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica. Nemaju problema sas deljenjem privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese!

Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi klik.hr. Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

U vezi sa ovim tumačenjem otišlo se i korak dalje. Još u vreme kada je Holandija bila pomorska velesila, a mnogi Holanđani na moru, smatralo se da širom otvorene zavese znače da usamljene, mornarske dame ne rade ništa „pogrešno“ dok su njihovi muškarci odsutni. Zatvorene zavese ili spuštene roletne pozivale su na sumnju.

Takođe, postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.