U ovom evropskom gradu kafa košta 70, a pivo 90 dinara (video)

Kuće i zgrade na tom prostoru, njih 44, građene su u različitim stilovima od renesanse do modernizma, što Lavov čini jednim od najlepših glavnih trgova u ovom delu Evrope.

Lavov ili Lviv je grad u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na reci Poltvi i zauzima prvo mesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-istorijskih spomenika, a njegov centar grada je 1998. uvršten na UNESCO listu Svetske kulturne baštine.

Čuven je njegov trg, jedan od najlepših u tom delu Evrope, sa 44 kuće i zgrade u različitim stilovima od renesanse do modernizma,piše portal Pun kufer i preporučuje da ako se tamo zadesite obavezno potražite Crnu kuću na istočnoj strani, kao jedan od najlepših primera renesansne ukrajinske kulture.

Na trgu se i nalaze četiri fontane, skulpture koje simbolišu mitološka bića.. Velik broj spomenika koji dominira centrom grada datira iz 16. i 17. veka, a arhitektonsko i kulturno bogatstvo grada čine i različite crkve, koje svedoče o vremenima kad ja Lavov bio važna tačka na trgovačkim putevima.

Trgom slobode dominira Opera, koja će se naći na većini razglednica, a uz još devet pozorišta i 60 muzeja, utvrđuje ovaj grad kao kulturnu prestonicu Ukrajine.

Muzej narodne kulture i života jedan je od zanimljivijih muzeja i jedan od načina upoznavanja Lavova i Ukrajine. Muzej je na otvorenom i prikazuje sve aspekte tradicionalnog ukrajinskog života poput farmi, crkvi, vetrenjači i škola postavljenih po velikom parku na istočnom delulu centra grada.

Što se kuhinje tiče, ne treba propustiti ukrajinske specijalitete. Najpoznatije jelo su vareniki – knedle od beskvasnog testa punjene pire-krompirom, kiselim kupusom, sirom, jajima, a nekad i voćem, a tu su i palačinke od krompira, gruzijski knachapuri hleb punjen sirom i jajima…

U Ukrajini ćete moći i više da opustite „džep“ nego na popularnijim turističkim destinacijama, navode vodiči ukazujući na prilično povoljne cene – pivo navodno možete dobiti za 80 centi, kafu za 60, a u jeftinijem restoranu možete se najesti za 2,5 evra.

Lavov je grad čokolade, kafe i piva, i ovde zaista ne postoji ni jedna osoba koja u ovom trenutku ne uživa u nekom od navedenih proizvoda.

Ovde ulice mirišu na kafu koja dolazi sa svih strana, a kafa dolazi sa raznim dodacima po vašem izboru, i to ga odvaja od ostalih gradova u Ukrajini.

Iz Srbije bez testa i karantina u 20 zemalja: Evo koji su uslovi za ostale

Prva pivnica u Ukrajini otvorena baš u Lavovu u 18. veku. Svakako treba posetiti Muzej piva, gde se uz pričo o nastanku i kulturi piva može uživati u krigli domaćeg zanatskog piva.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.