U ovom gradu mačke misteriozno nestaju

Grad Timaru na pacifičkoj obali Južnog ostrva Novog Zelanda ovih dana našao se na naslovnicama mnogih svetskih medija. U poslednjih 6 meseci u ovom gradu misteriozno nestaju mačke.

Jedna od vlasnica nestalog ljubimca, osnovala je grupu na Fejsbuku kako bi pronašla svog mačka Mojsija.

Mojsije je jedna od čak 50 mačaka koje su prijavljene kao nestale u poslednjih pola godine u ovom gradu.

Kada je Ešli Hiks, vlasnica mačora, primetila da ga nema, zabrinula se jer nikada nije tek tako nestajao na duži period, ali se nadala da će uskoro da se vrati kući.

Međutim, na kraju se ispostavilo da je Mojsije nestao pod veoma čudnim okolnostima. On je pedeseta mačka koja je nestala ove godine u Timaru.

– Zajednički faktor svih nestanaka je da ne postoji neki poseban razlog ili događaj kako su one „isparile“. Mislimo da je ovo previše slučajno i da je u pitanju neka „prljava igra“ – kaže Hiksova.

Kada je Ešli osnovala grupu „freethefurbabies“ na Fejsbuku, tek onda je shvatila koliko je životinja nestalo u sličnim okolnostim kao i njen mačak Mojsije.

Članovi grupe su polako objedinjavali sve informacije o nestancima i rezultati su bili zapanjujući. Jedan čovek je imao tri mačke i sve su nestale u roku od tri meseca.

Kroz svoje kometare i postove vlasnici nestalih ljubimaca izrazili su zabrinutost jer lokalne vlasti ne reaguju na ove događaje koje pogađaju njihov grad.

Mogući protesti

Čak razmišljaju i o protestu, kako bi se podigla svest o problemu koji ih je zadesio u proteklih 6 meseci.

Hikosva je prijavila nestanak Mojsija policiji i razgovarala sa tamošnjim vlastima o zabrinutosti građana zbog još desetine nestalih mačaka.

Policija ne reaguje

– Policija ne vidi mačke, pa ni pse kao ukradenu imovinu. U njihovim glavama mi smo grupa ludih zaluđenika za mačke, koji nemaju pametnija posla u svom životu – rekla je Ešli Hiks.

Policija Novog Zelanda je u izajvi za „Gardijan“ saopštila da su upoznati sa Fejsbuk grupom i da svako ko je zabrinut za dobrobit mačaka u tom gradu može da im se obarti. Međutim, nisu naveli da li je pokrenut postupa koji istražuje nestanke.

Zabrinuti vlasnici nestalih mačaka su takođe kontaktirala i grupu „Royal New Zeland Society“ koja sprečava okrutnosti nad životinjama. Oni su im rekli da ako mačke nisu kastrirane, verovatno su odlutale kako bi se parile, prenosi Gardijan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.