U trendu

U slavu boga Bahusa

Jesen je sezona grožđa, berba je u toku i novo vino je već u visokim buradima. To obavezno mora da se proslavi!

Još su stari Grci uživali u čarima vina, i to toliko da su imali i boga vina – Bahusa. U njegovu čast održavale su se Bahanalije, mistične svečanosti, to jest praznik boga Bahusa. Rimljani su imali Dionisa, boga vina i vinogradarstva, prijatelja muza. Uvek je predstavljen u kočijama sa grožđem i grančicama vinove loze.

Kao što je poznato, vino nastaje vrenjem grožđa. Ukoliko je jedno vino bogatije alkoholom, utoliko može duže da se sačuva. Više ili manje zatvorenu boju vino dobija od količine tanina koju sadrži u sebi. Drugi sastojak koji vinu daje oporost i nakiselost jeste vinski streš. S vremenom, on se zgrušnjava i taloži. Ta dva sastojka su veoma zdrava, okrepljuju, jačaju krv, a isto tako doprinose i čuvanju samog vina. Šećerni sastojci, soli i razne aromatične kiseline, čija kombinacija stvara karakterističan ukus vina, takođe su njegovi sastavni delovi. Stara i dobro negovana vina imaju nešto jaču aromu nego mlada vina.

Veoma je teška dužnost biti dobar probač vina. Da bi se otkrili i prepoznali kvaliteti i mane jednog vina, treba voditi računa o godinama vina, o vrsti grožđa od koga je pripremljeno, o postupcima koji su vršeni prilikom vrenja, kao i o drugim merama koje se imaju preduzeti da bi se dobio savršen kvalitet. Koje je vino najbolje? Vino treba da je uvek sveže i bistro. Bela vina moraju imati boju ćilibara, dok crna vina imaju čitavu skalu boja. U bistrinu ćete se uveriti kada vino posmatrate kroz čašu podignutu prema svetlosti. Prilikom probanja vina, treba ga zadržati u svim delovima usta, mirisati ga i polako gutati. Na taj način osetiće se njegov pravi miris i ukus. Za pitko vino smatra se ono čiji su svi sastojci skladno raspoređeni i postižu harmoničnost u ukusu.

Postoji i niz jela koja se mogu spremiti od vina ili grožđa, na primer, sveži kozji sir sa grožđem za predjelo, pile u umaku od vina ili sarma i musaka od vinovog lišća kao glavno jelo i žele od vina sa grožđem, puding sa suvim grožđem, punč ili slatko od grožđa za desert.

Kada ste odabrali savršeno vino i spremili đakonije od grožđa, red je još da u istom stilu dekorišete sto i zabava može da počne. Platnene salvete sa priborom za jelo ukrašene listom bršljana i malim grozdom najava su lepog posluženja. Prsten za salvete može se napraviti i od starih zapušača flaša za vino, a na tanjir se mogu staviti ukrasi u obliku grozdova sa širokom trakom. Posudu za hlađenje vina jednostavno i lepo obavijte bršljanom i ukrasnim trakama. Pravi odmor za oči biće i vreža bršljana sa svežim grožđem koja se proteže preko celog stola. Ideja može biti na pretek.

Na kraju svega… neka bahanalije počnu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.