U trendu

U Srbiji blizu milion neženja, muškarci konačno otkrili zašto sve teže odlučuju da stanu na ludi kamen

Pitanje koje u trenutku iznervira svakog muškarca koji nije oženjen jeste upravo ,.Kad ćeš da se ženiš?“. Današnje generacije odlažu mnoge životne odluke, pa tako i ulazak u brak.

Šta je uzrok tome?

Prenosimo neke od odgovora naših sugrađana.

,,Sveopšta kriza, nepoverenje da će moći da ostvare se i profesionalno i materijalno i onda tu vide zonu komfora da vide da barem tu nemaju odgovornost prema drugoj osobi i nekoj sledećoj generaciji“, jedan je od odgovora anketiranih.

Granica za stupanje u bračnu zajednicu se pomera, statistika za prethodnu godinu kaže da je od ukupnog broja venčanih većina mladenaca zagazila u četvrtu deceniju.

,,Brak predstavlja možda neku vrstu da kažem ograničenja i onda se malo teže odlučujemo tim pre što su nam sve vrste emotivno-seksualnih odnosa dostupne i bez braka tako da nije ni to neki motivišući faktor“, kaže jedan sugrađanin.

Nesigurnost, previsoka očekivanja, finansije, čekanje pravog trenutka su među najčešćim opravdanjima. Stručnjaci smatraju da je virtuelna komunikacija uzdrmala instituciju braka.

Društvene mreže su dovele i do narušavanja poverenja, povećanje ljubomore zapravo iz nekoliko razloga i opet neke statistike govore da danas mnogo češće ostaje u kontaktu i sa bivšim partnerima baš zbog društvenih mreža Prema poslednjim podacima i u ovoj godini raste broj kako zaključenih tako i razvedenih brakova u odnosu na prethodnu.

A prema rečima Gordane Jordanovski iz Republičkog zavoda za statistiku u periodu od 2000-2021. godine evidentan je pad broja zaključenih, a primetan je i blagi porast razvedenih brakova. Prema poslednjim podacima u 2021. godini zaključeno je 32.757 bračnih zajednica, a razvedeno 9790.

Ukoliko se ovakav trend nastavi imaćemo sve manje dece, jer se odlaganjem braka odlaže i potomstvo zaključuju sociolozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.