U torbi i na leđima

Među neobičnim životinjama koje naseljavaju Australijski kontinent najsimpatičnija je koala – mali torbar nalik na plišanog medvedića. U divljini danas živi samo oko 8.000 ovih životinjica, čiji je broj u poslednjih deset godina opao za 90 procenata. Mogu da dožive petnaestak godina, mada mnogi mužjaci nastradaju kao žrtve pasa ili ih automobilima pregaze nesavesni vozači.

Koale žive na drveću a hrane se lišćem i korom 12 vrsta eukaliptusa. Svakog dana pojedu i do kilogram lišća, ali pošto im ovakva ishrana ne daje dovoljno energije, ovi simpatični torbari provedu i po 16 časova dnevno spavajući. Najbliži rođak koale je vombat. Ženke ove životinje imaju torbu za mladunce s otvorom okrenutim naopako – prema repu. Dok vombatu ova specifičnost odgovara, pošto prašina i zemlja ne mogu da upadnu u džep dok ženka kopa tunele pod zemljom, koala mora da ima jake mišiće koji stežu ulaz u džep kako mladunče ne bi ispalo iz njega dok majka sedi na drvetu.

Ova naizgled umiljata životinjica gustog krzna, velikog nosa i klempavih ušiju, visoka oko pola metra, ima veoma oštre kandže i zube kojima može da se brani kada se nađe u opasnosti. Najviše vremena provede usamljena na drvetu eukaliptusa, spavajući ili jedući. S pripadnikom suprotnog pola zajedno je samo leti, u sezoni parenja.

Mladunče prvi put izlazi iz torbe kada navrši oko pet i po meseci, ali samo nakratko. Osam meseci posle rođenja, mlada koala napušta svoje bezbedno skrovište, ali ne ide daleko pošto je majka sada, umesto u torbi, nosi na leđima.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike