Ubedljivo najjezivije stvorenje koje je ikad boravilo na Zemlji: Pogledajte kako je izgledalo

Naučnici su nedavno otkrili fosile ogromnog morskog guštera koji je plivao našim morima pre otprilike 66 miliona godina. Ova drevna zver spada u mosasaure, velike morske gmizavce koji su na Zemlju živeli u doba kasne krede.

Nova vrsta zove se Thalassotitan atrox, a naučnici  misle da on nije bio baš miroljubiv. Naprotiv, smatraju da je tamanio sve pred sobom, od kornjača, plesiosaura i drugih mososaura u iz tog doba, piše Live Science.

Veruju da je Thalassotitan bio na vrhu hranidbenog lanca, a evolucijski biolog Nik Longrič ga opisuje kao spoj komodo-varana, velike bele ajkule, T-Rexa i kita ubice. Ilustraciju ovog stvorenja napravio je Andrej Atučin, slavni ilustrator, amaterski paleontolog i lovac na dinosaure.

Mososauri su daleki rođaci modernih zmija i iguana, a bili su veliki oko devet ili deset metara. Bili su potpunosti prilagođeni morskom načinu života, imali su reptilsku glavu, peraje s kandžama umesto nogu i rep poput ajkule

Imali su i različite zube u čeljusti, nekima su mogli da drobe oklope morskih stvorenja, nekima su komadali ribe i druge životinje poput glavonožaca, mekušaca, pa čak i ptica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.