Ukras u kući

Iz velike porodice bromelija retka sorta Tilansia cyanea od drugih se razlikuje po mnogo čemu: najpre po obliku, jer ona ima znatno uže, elegantnije, tamnozelene listove, dok su joj cvetovi na dugačkoj cvetnoj dršci i pojavljuju se naizmenično, što joj produžava trajnost cvetanja i čini je posebno interesantnom. Cvetovi su svetloljubičaste boje. Za razliku od drugih, ova bromelija dobro podnosi direktnu sunčevu svetlost i veoma je toploljubiva i svetloljubiva vrsta. Da bi joj se obezbedilo više vlažnog vazduha, treba je često orošavati prskalicom. Zaliva se, inače, direktno u saksiju.

Nidularium tricolor već po samom nazivu otkriva da ova bromelija ima tri boje, zelenu, crvenu i mrku. Upravo tako su joj išarani dugački kožasti listovi. Oni su kružno raspoređeni, pa grade rozetu, i izrazito su nazubljenih ivica. Sam cvet nije toliko atraktivan koliko su intenzivne boje listova u vreme cvetanja biljke. Cvet se pojavljuje u sredini rozete i tu ostaje neupadljiv, ali se zato crvena boja listova oko rozete kružno širi do polovine njihove dužine, stvarajući tako jedan egzotičan cvet u širem smislu i delujući lepo u prostoru. Upravo ovu vrstu bogato koriste svi vešti aranžeri pri stvaranju bogatih cvetnih efekata. Ova biljka zahteva, inače, da uvek ima vode. Voli polusenku i vlažan vazduh. Može živeti isključivo u zatvorenom prostoru i toploljubiva je.

Ahmeja ima dugačke, uzane i kožaste listove koji su kružno raspoređeni, te čine široki rukavac iz kojeg se pojavljuje cvet. Listovi su srebrnosive boje. Cvet je zanimljiv: pojavljuje se u vidu pupoljka u rukavcu, da bi se kasnije razvio na elegantnoj, dugačkoj dršci. Boja je svetloružičasta, što čini osnovu cvetnog stabla, dok su cvetići plavi. Cvet traje dva-tri meseca i ako se pravilno neguje, veoma je dekorativan. Osnovno je da uvek ima vode u rukavcu. Cvet je voštane čvrstine, pa stoji čvrsto i dostojanstveno. Nakon precvetavanja, treba ga odstraniti, a biljku i dalje negovati. Uskoro će se sa strane pojaviti sabljasti izbojci i brzo napredovati, a posle dva meseca, mogu se odvojiti od majke biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.