Ukusne travčice

Ništa bez začina.

Bosiljak sadrži brojna eterična ulja kao što su kamfor i tanin, koji otvaraju apetit i ubrzavaju varenje. Ima ga od juna pa sve do jeseni. Kupuje se samo kada je svež, jer tada ima intenzivnu aromu. Što se tiče njegovog čuvanja, lišće treba držati u maslinovom ulju ili dobro zamrznuto.

Aromatični zeleni listovi korijandera kriju puno dragocenih sastojaka, lekovitih prilikom bolesti stomaka i creva. Eterična ulja pospešuju varenje, oslobađaju od grčeva i umiruju nerve. Ima ga od maja pa sve do septembra. Najbolje je držati korijander na hladnom, suvom i provetrenom mestu.

Mirišljavi listići timijana bogati su kalijumom i podstiču izbacivanje tečnosti. Timijan deluje umirujuće na želudac i, zahvaljujući visokoj sadržini provitamina A, poboljšava vid. Njegova eterična ulja kao što je timol imaju dezinfekciono i antibakterijsko dejstvo. Bere se od maja do novembra. Svež se čuva u plastičnim vrećicama u frižideru, a sušen u dobro zatvorenim kesicama na tamnom mestu.

Estragon sadrži visok procenat eteričnih ulja i gorkih materija, koje podstiču i otvaraju apetit, umiruju sluzokožu u stomaku i oslobađaju od grčeva. Bere se od proleća do jeseni. U sirćetu ili ulju mu se najbolje zadržava aroma. Estragon se može zamrznuti ili osušiti.

U origanu se nalaze mnogobrojna eterična ulja koja utiču na poboljšanje apetita i ubrzavaju sagorevanje masti. Aromatične gorke materije umiruju i jačaju nerve. Svež origano može se naći od juna do novembra. Fini listići origana mogu se lako osušiti. Zatvoren u vakuumirane kesice može se održati čak i do godinu dana.

Začin po imenu isop sadrži etarska ulja koja imaju pročišćavajuće dejstvo. Važi kao tonik za želudac, zato što poboljšava apetit i podstiče rad želuca. Sezona mu je od juna do septembra. Procvetale grančice treba vezati kao buket i okačiti na suvo i senovito mesto s dobrom cirkulacijom vazduha kako bi se osušile.

Ruzmarin oslobađa organizam od grčeva, sadrži ulje, gorke materije i flavonoide. Ovaj začin može se kupiti svež, sušen i kao prašak. Sušeni ruzmarin sadrži samo malo od svoga pravog ukusa, dok kao prašak brzo gubi svoju aromu. Sveži ruzmarin dugo zadržava svoju aromu u tamnim posudama. Sezona mu je od aprila pa sve do početka jeseni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.