U trendu

Umesto olupine tankera snimili trenutak kada ajkula postaje plen (video)

Ajkule su za mnoga živa stvorenja u moru najgora noćna mora jer mogu biti njihov plen, ali moguće je i nešto sasvim neočekivano. Video iz američke Nacionalne agencija za istraživanje okeana i atmosfere prikazuje trenutak kad morski pas postaje plen.

Oh My Grouper, Look at that Shark: June 28, 2019

Today's #Okeanos dive has wrapped up, but if you're hungry for more, check out this shark footage — complete with surprise ending! To learn more about this rare encounter, visit: https://oceanexplorer.noaa.gov/okeanos/explorations/ex1903/dailyupdates/june28/media/sharks-log.htmlAnd be sure to join us tomorrow, same time, same place, for another exciting dive: https://oceanexplorer.noaa.gov/livestreams/welcome.html

Posted by NOAA Office of Ocean Exploration and Research on Friday, July 5, 2019

Naime, podvodne kamere agencije snimale su olupinu naftnog tankera SS Bloody Marsh koju je tokom rata potopila nemačka podmornica na dubini od 450 metara, otprilike 130 kilometara od obale Južne Karoline. Ono što nisu očekivali jeste prizor nekoliko ajkula koje jedu delove tela sabljarke.

Međutim, tad se pojavilo primerak kirnje. Reč je o vrsti koja može narasti i do 2,5 metara dužine. Podvodne kamere ulovile su trenutak kad je kirnja krenula u lov na ajkulu i počela da je jede. Iz njenih usta virio je samo rep morskog psa.

– Ne možete planirati da ćete ugledati ovako nešto, pogotovo ne u okeanu. To je jednostavno sreća. Ako provedete dovoljno vremena pod vodom i budete spreman za nespremno, tad možete naleteti na nešto što će vam obuzeti misli – rekao je morski biolog Peter Oster, prenosi Express.uk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.