Uvrnuti sport

Karling je verovatno najpoznatiji uvrnuti olimpijski sport. Kada laički posmatrate ovu igru, vidite takmičare koji četkom navode kamen ka „kući“, i to je sve. Ukoliko, međutim, malo detaljnije uđete u problematiku ove olimpijske discipline, primetićete da je posredi zanimljiv sport u kom se, pored timskog duha, razvijaju preciznost i strateško planiranje.

Karling se igra u ringu pravougaonog oblika koji se pre same igre prska kapima vode, koje na površini stvaraju sitne opiljke leda. Od opreme je potrebno osam granita sa zaravnjenim dnom i drškom na vrhu. Potrebne su i cipele, pri čemu leva ima teflonski đon, kako bi lakše klizila po ledu, dok desna ima grub đon koji sprečava preveliko klizanje, kao i četke za trljanje tla ispred kamena. U igri učestvuju dva tima sa po četiri igrača. Cilj je da se kamenje dovede što bliže kući.

Jedna igra ima deset „ciljeva“. Tokom jedne etape, svaki član tima baca po dva kamena, a timovi se naizmenično smenjuju u bacanju. Zadatak je završen kada se svih 16 kamenova baci ka kući. Mesto na kome će se zaustaviti kamen zavisi od jačine i pravca u kojem je bačen. Bitan činilac u kretanju kamena predstavljaju i opiljci leda. Usled trenja opiljaka i kamena, kamen krivuda i tako se kreće ka unutrašnjosti ili spoljašnjosti ringa. Zadatak tima je da ledene opiljke doda ispred kamena, ili da ih čisti i tako usmeri kamen ka željenom pravcu. Tim koji na kraju igre sakupi više poena pobeđuje.

Budući da je karling rasprostranjen u celom svetu, ukoliko ste zainteresovani, možete ga igrati u ma kom većem ski centru u Evropi i svetu. Iz godine u godinu, karling privlači sve više pažnje i simpatija i sve je češća zabava na zimovanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.