U trendu

Uvrnuti trikovi i saveti: Evo šta sve morate da radite ako želite da doživite stotu

Stručnjaci iz područja neuronauke, plastični hirurzi i lekari Zavoda za nacionalno zdravlje podelili su svoje savete i trikove za dug život, prenosi Daily Mail.

1. Čaša vina i šampanjca. Svaki dan.

Džun Endrus profesor je i istraživač demencije na Univerzitetu Stirling i autor nekoliko knjiga na istu temu. Kaže kako je bitno biti fit, a formu lako održava plivanjem, domaćim poslovima i šetnjama. Džun preporučuje i rešavanje zagonetki kako bi vaš um ostao oštar.

Džun daje i jedan neuobičajen savet- popijte čašu vina i šampanjca svaki dan. „Na mediteranskoj sam dijeti koja uključuje ribu i čašu vina i šampanjca svaki dan. Potrebno vam je nešto da vas malo trgne, a istraživanja pokazuju kako vino i šampanjac mogu da poboljšaju memoriju“, kaže Džun.

2. Stojte na jednoj nozi dok perete zube

Muir Grej 72-godišnji je počasni profesor na Univerzitetu Oksford i autor nekoliko bestselera. Muir kaže kako svaki dan vežba deset minuta, a njegove vežbe uključuju trbušnjake i čučnjeve.

Njegovom vežbanju pridonosi i stajanje na jednoj nozi dok pere zube. Kaže kako je to jako bitno za održavanje ravnoteže i vitalnosti.

„Što ste stariji, potrebno je da više vežbate“, kaže Muir i dodaje kako je fizička aktivnost jako bitna. I on je pobornik vina i dodaje kako pije četiri čaše belog vina nedeljno.

3. Ples na šipci i malo botoksa

Žaklin Luis je 55-godišnjakinja koja je jedna od vodećih plastičnih hirurga u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Doživeti stotu je jedna stvar, ali osećati se živom u stotoj sasvim druga“, kaže Luis. Iako je prvo bila skeptična prema tretmanima botoksa na svom licu, kaže kako se odvažila i kako ga koristi zadnjih 14 godina.

„Znam da zvuči površno, ali botoks je u velikoj meri uticao na moj život. Osećam se mlađe, izgledam mlađe i imam puno više samopouzdanja“, kaže Žaklin, koja je i velika ljubiteljka plesa na šipci.

„Bavim se time već sedam godina. To je izvrsna kardiovežba i istovremena vežba snage i koordinacije. Baviću se time dok god budem mogla“, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar