U trendu

Vašington post: Hoće li Tramp priznati Liberland?

Osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se kako će pogledi Donalda Trampa na spoljnu politiku dovesti do priznanja njegove zasad neprizante države, prenose hrvatski mediji.

Neortodoksni Trampovi pogledi na međunarodnu politiku mogli bi, kako kaže Jedlička, da priznaju Liberland, piše “Vašington post”.

“Trampov dolazak definitivno otvara nova vrata”, rekao je Jedlička na zabavi koju je protrampovski list “Vašingron Eksaminer” organizovao u čast inauguracije u petak. On sam je s 20-ak istomišljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsednika.

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dve zemlje službeno pripada.

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današnjeg toka reke Dunav, država koja prva prizna vlasništvo nad teritorijem na kojem je Jedlička proglasio Liberland odrekla bi se većeg dela teritorije na granici. Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove državne granice ne uključuju Liberland, no i kako će teritorija pripasti jednoj od te dve države nakon moguće arbitraže o granici, prenosi “Vašington post”.

S druge strane, neke interpretacije međunarodnog prava mogu zaključiti da je to područje ‘ničija zemlja’, jer Hrvatska tvrdi kako se radi o teritoriji Srbije, dok Srbija tvrdi kako to nije njena teritorija.

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto – ‘Živi i pusti živeti’. Do sada se oko 100.000 ljudi prijavilo za državljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki državljanin Tomas Vols nedavno je imenovan liberlandovim ministrom spoljnih poslova. Vols se u izjavi za “Vašington post” pohvalio da je Trampov sused, odnosno da živi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj državi Floridi.

Iako nijedna postojeća država na svetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada kako će iskoristiti svoje veze u Trampovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.